Wat is popcorn long ?

Popcorn long dampen

Popcorn “lung” is een bijnaam voor een ernstige aandoening met de wetenschappelijke naam bronchiolitis obliterans of obliterative bronchiolitis. Soms wordt de naam afgekort als BO, en wordt het af en toe een vernauwende bronchiolitis genoemd.

Popcornlong wordt veroorzaakt wanneer de kleinste luchtwegen in de longen (bronchiolen) littekens vertonen en hun capaciteit en efficiëntie verminderen. Er is geen remedie voor de aandoening behalve een longtransplantatie.

Bronchiolitis obliterans kan het resultaat zijn van een verscheidenheid aan medische en omgevingsoorzaken. De bronchiolen kunnen ontstoken raken en worden beschadigd door virale, bacteriële en schimmelinfecties of door inademing van chemische deeltjes. Hoewel diketonen zoals diacetyl de chemicaliën zijn die het vaakst worden geassocieerd met popcornlong, somt de National Institutes of Health een aantal andere chemicaliën op die het kunnen veroorzaken, waaronder chloor, ammoniak, zwaveldioxide en ingeademde metaaldampen van het lassen.

En ondanks dat het de enige “remedie” is voor popcornlong, kunnen longtransplantaties zelf obliterative bronchiolitis veroorzaken. In feite is het bronchiolitis obliterans syndroom (BOS) de allergrootste oorzaak van chronische afstoting van longtransplantaten.

Wat zijn de symptomen van popcornlong?


De littekens van het longweefsel blokkeren de luchtwegen en voorkomen dat de longen goed functioneren. De symptomen lijken erg op die van chronische obstructieve longziekte (COPD), maar symptomen van bronchiolitis kunnen binnen slechts 2-8 weken optreden, terwijl COPD meestal vele jaren of zelfs decennia in beslag neemt om zich te ontwikkelen.

Vroege symptomen van bronchiolitis zijn onder meer:
Een droge hoest
Kortademigheid
Verminderde activiteitstolerantie
Piepende ademhaling (zonder verkoudheid of astma)
Vermoeidheid
Hoewel popcornlong een ongelooflijk zeldzame ziekte is, lijken de eerste symptomen op een verkoudheid. Over een periode van weken of maanden worden die symptomen ernstiger. Uiteindelijk veroorzaakt de ziekte een aantal ernstige problemen met de ademhaling en de absorptie van zuurstof. Onbehandelde popcornlong veroorzaakt binnen maanden of jaren de dood door ademhalingsinsufficiëntie.

Er is geen remedie voor popcornlong, maar de behandeling kan de progressie soms vertragen. Afhankelijk van de oorzaak wordt popcornlong soms behandeld met antibiotica, immunosuppressiva of corticosteroïden. Hoestmedicatie of zuurstof kan worden toegediend om de symptomen te beheersen. Ernstige gevallen kunnen een longtransplantatie vereisen.

Popcornlong kan moeilijk zijn om te diagnosticeren. Hoewel CT-scans en pulmonale functietests sterke aanwijzingen kunnen bieden, is de enige betrouwbare manier om de ziekte te identificeren een chirurgische longbiopsie. En soms zijn er meerdere biopsiemonsters nodig om zeker te zijn.

Waarom heet het popcornlong?


In 2002 hebben de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) acht gevallen van longziekte gedocumenteerd bij werknemers die tussen 1992 en 2000 in een popcornfabriek in Missouri hadden gewerkt. Onderzoek wees uit dat mensen met de ergste longschade veel tijd hadden besteed in de ruimte waar het mixen van een aromatische stof genaamd diacetyl met hete olie in grote vaten van industriële afmetingen hadden doorgebracht.

Hoewel de popcornwerkers die werden gediagnosticeerd met obliterative bronchiolitis ernstige en onomkeerbare longschade hadden, constateerde het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH, een bureau binnen de CDC) dat de werknemers in de fabriek een spectrum van letsel aan de longen toonden veroorzaakt door de aromastoffen. Niet elke getroffen werknemer had onbehandelbare longobstructie.

De diagnose van bronchiolitis obliterans in de veel gepubliceerde gevallen verdiend de ziekte de bijnaam popcornlong. Bronchiolitis is zelfs zo geassocieerd met het verhaal van de popcornfabriek dat veel mensen niet weten dat popcornlong andere oorzaken kan hebben dan diacetyl.

Wat is diacetyl?

Diacetyl is een organische verbinding die van nature voorkomt in gefermenteerde producten zoals alcoholische dranken en in gekweekte melkproducten. Het wordt ook gevonden in sommige soorten fruit en in tabak. Diacetyl wordt veel gebruikt als smaakstof in verwerkt voedsel vanwege zijn botersmaak en het vermogen om zoete smaken te verbeteren. Het werd vaak gebruikt als additief in microgolf-popcorn met “botersmaak”, geconsumeerd door miljoenen over de hele wereld. Na de popcorn-longonderzoeken stopten de meeste fabrikanten met het gebruik van botersmaakstof met diacetyl.

Diacetyl is ook bekend als 2,3-butaandion. Het maakt deel uit van een chemische familie die diketonen wordt genoemd. Het andere populaire diketon dat als smaakstof wordt gebruikt, is acetylpropionyl, ook bekend als AP of 2,3-pentaandion. Een verwante smaakstof, acetoïne, is een keton (maar geen diketon) en heeft vergelijkbare eigenschappen.

Noch diacetyl noch AP vormt enig gevaar bij inname. De FDA verwijst naar beide chemicaliën “algemeen erkend als veilig” (GRAS), wat betekent dat er geen negatieve gezondheidsresultaten zijn waargenomen bij het eten of drinken ervan. Het inademen van diacetyl en vergelijkbare smaakstoffen – althans in grote hoeveelheden, zoals de mixers van de popcornfabriek deden – kan onherstelbare longschade veroorzaken.

Popcornlong of bronchiolitis obliterans wordt berucht door industriële diacetyldampen en acetylpropionyl en is waarschijnlijk net zo gevaarlijk. De CDC verwijst naar obliteratieve bronchiolitis en gerelateerde longaandoeningen als ‘aan smaakstoffen gerelateerde longziekte’ en heeft beroepsmatige blootstellingsnormen voor diacetyl en andere diketonen gepubliceerd.

Zit er diacetyl in vape juices, e liquid ?

Er kan diacetyl in e-vloeistof zitten. Het is een feit dat het zich in een e-vloeistof die op de markt is bevindt. Sommige e-liquids bevatten diacetyl of AP in de smaakstoffen die worden gebruikt om ze te maken. De meest voor de hand liggende zijn e-sappen met boterachtige smaken, zoals custards en andere zoete desserts. Maar sommige e-liquids met snoep- en fruitsmaak en zelfs tabakssmaken kunnen ook diketonen bevatten zoals diacetyl.

Vapers maken zich zorgen over diacetyl en de gezondheid van dampers sinds het vapen begon, maar het onderwerp werd voor het eerst wetenschappelijk behandeld in een verslag in 2014 door cardioloog Konstantinos Farsalinos en drie collega’s. Hun onderzoek vond diacetyl en AP in een groot aantal e-liquids met een zoete smaak en beschouwde de diketonen als “een vermijdbaar risico”. Na de studie was er een verhit debat in de vapengemeenschap dat ertoe leidde dat veel bedrijven hun producten herformuleerden, maar niet allemaal. En niet alle vapers wilden dat zelfs.

Voor vapers die zich zorgen maken over diacetyl, er enkele bedrijven die bekend staan ​​om hun diketonvrije formuleringen. En als u in het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie woont, diacetyl is verboden als ingrediënt in nicotinehoudende e-vloeistof.

Leidt vaping tot popcornlong?

Er is nog nooit een geval van popcornlong ten gevolge van vapen gerapporteerd. Dat gezegd hebbende, zijn er tal van nieuwsverhalen die suggereren dat vaping het kan veroorzaken. Er is geen bewijs om vapen als een oorzaak van popcornlong aan te wijzen, in wat voor vapiestudies dan ook, maar misschien kan diacetyl bij het roken van sigaretten enig inzicht verschaffen. Sigarettenrook bevat ten minste 100 keer zoveel diacetyl als de hoogste niveaus in een vapenproduct, maar roken wordt niet geassocieerd met popcornlong.

Ondanks de één miljard rokers in de wereld die diacetyl regelmatig in sigaretten inhaleren, is er geen roker gediagnosticeerd met popcornlong. En de weinige rokers waarvan bekend is dat ze popcornlong hebben opgelopen, waren werknemers in een popcornfabriek. Volgens NIOSH vertonen rokers met bronchiolitis een merkbaar ernstiger soort longschade dan rokers met de gebruikelijke (en nog steeds verschrikkelijke) door roken veroorzaakte luchtwegaandoeningen zoals emfyseem.

Ondanks de bekende risico’s van roken, wordt popcornlong niet als een van de gevolgen beschouwd. Uiteraard worden longkanker en chronische obstructieve longziekte (COPD) geassocieerd met roken door inademing van kankerverwekkende verbindingen, teer en koolmonoxide. Maar vapes hebben geen verbranding in, dus produceren ze geen teer of koolmonoxide – en in het slechtste geval bevatten ze slechts ongeveer één procent van de diacetyl in sigaretten. Hoewel bijna alles mogelijk is, is er simpelweg geen bewijs dat vapen de popcornlong veroorzaakt.