Gepost op

In Engeland loopt e-sigaret in op tabak

Voor het eerst overstijgt het aantal e-rokers in Engeland dat helemaal geen tabak meer aanraakt het aantal dampers dat wel wil stoppen, maar nog op twee gedachten hinkt. Dit blijkt uit nationaal onderzoek onder ruim 2,9 miljoen gebruikers van de e-sigaret. In dat onderzoek geeft ruim de helft aan erin geslaagd te zijn definitief te stoppen met tabak.

Uit de resultaten blijkt dat de inzet van de e-sigaret in de strijd tegen de tabaksconsumptie zeer effectief is. In tegenstelling tot veel andere Europese landen, waaronder Nederland en België, heeft de Britse overheid en een groot aantal officiële Britse gezondheidsorganisaties de e-sigaret omarmd als officieel wapen in die strijd.

E-sigaret kent nog steeds ‘dual-users’

Hoe effectief de e-sigaret ook is om te stoppen met de tabaksconsumptie, in het Verenigd Koninkrijk bestaat nog altijd een groot aantal zogeheten ‘dual-users’ en er is geen reden om aan te nemen dat dit in andere landen anders ligt. ‘Dual-users’ zijn rokers die er nog niet aan toe zijn de tabak definitief vaarwel te zeggen.

Dual-users roken op voor iedereen bekende ‘kritieke momenten’ nog altijd een traditionele sigaret om gehoor te geven aan hun schadelijke tabaksverslaving. Denk aan de eerste kop koffie, ’s morgens; aan een korte pauze na een vermoeiende vergadering, ’s middags; en aan het fameuze sigaretje na het avondeten. Op andere momenten wordt het verslavingspatroon doorbroken door een e-sigaret te roken, wat de schadelijke effecten van tabak aanzienlijk reduceert.

Géén teer, koolmonoxide of kooldioxide in e-vloeistof

Het onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bracht niet alleen goed nieuws. Er is ook sprake van een negatieve trend. Als gevolg van de vele anti-campagnes die de e-sigaret treffen, ook in Groot-Brittannië, neemt het aantal rokers dat zich om gezondheidsredenen bekeert tot de elektronische sigaret af ten opzichte van voorgaande jaren. Dit gebeurt uit angst voor de veiligheid en het nieuwe verslavingsgevaar dat aan de e-sigaret zou kleven. Uit arren moede blijf men dan maar tabak roken, wat vele malen schadelijker is.

In plaats van dat er bij de Nederlandse en Belgische overheid alarmbellen gaan rinkelen naar aanleiding van deze trend – denk aan de enorme consequenties voor de kosten van de toch al dure gezondheidszorg – dendert de negatieve berichtgeving gewoon door. Laatst nog beweerde een politicus van een van de regeringspartijen dat e-vloeistof teer zou bevatten, de belangrijkste veroorzaker van kanker.

De lange arm van de tabakslobby

Dit is pertinent onwaar. In plaats van het inhaleren van teerhoudende tabaksrook, is de essentie van elektronisch roken juist het vaporiseren van e-liquid die honderd procent vrij is van teer, koolmonoxide en kooldioxide. Dat e-roken verslavend zou zijn, is eveneens een mythe. In e-vloeistof zitten geen verslavende stoffen, met uitzondering van de nicotine die je er niet per se aan hoeft toe te voegen en die je hoe dan ook kunt afbouwen, wat met tabak onmogelijk is.

De arm van de tabakslobby blijkt oneindig lang en bereikt zelfs politici die mede verantwoordelijkheid dragen voor de houdbaarheid van onze volksgezondheidsvoorzieningen. Dat past bij een industrie die zelfs zo ver gaat consumenten te misleiden met een ‘sjoemelsigaret’ die veel meer teer bevatt dan blijkt uit de ‘officiële’ testen. Zelfs politieke kopstukken trappen daar in.

Gepost op

Tip voor de feestdagen

Ken je iemand in je omgeving die al jaren worstelt met een rookverslaving en daar zo onderhand echt vanaf wil? Dan is de maand december de maand bij uitstek om een handje te helpen. Door Sinterklaas in te schakelen bijvoorbeeld en hem uit Spanje een e-sigaret mee te laten brengen. Of door een cadeaupakket met een e-sigaret onder de kerstboom te leggen.

De elektronische sigaret is hét alternatief voor roken van tabak. Steeds meer mensen ontdekken er de voordelen van. Het is het meest effectieve hulpmiddel om kankerverwekkende tabak achter je te laten en de behoefte aan nicotine geleidelijk af te bouwen. Dus is de decembermaand een mooie periode om iemand die je lief is en het roken niet kan laten zijn of haar eerste e-sigaret cadeau te doen.

Sinterklaas doet je dampen

Er is nog tijd genoeg om Sinterklaasinkopen te doen. Wie ga jij verrassen met een e-sigaret in zijn of haar schoen? Voor wie zet jij de deur open naar een gezonder leven zonder tabak? Een kort gedicht erbij, en je geschenk is compleet:

Sint-Nicolaas, die oude roker

Ging nooit het dak op zonder sigarettenkoker

Maar de tabak gaf hij eraan

Om als damper een heel lang leven zijn mannetje te staan

 

E-sigaret voor beginners

Als je je missie wilt doen slagen, doe je er goed aan een e-sigaret te kiezen die het meest doet denken aan de echte sigaret en die gemakkelijk en vriendelijk in het gebruik is. Ook is het raadzaam om een min of meer neutrale, kant en klare e-vloeistof te kiezen. Die kan de ontvanger van het cadeaupakket later aan zijn of haar eigen smaak aanpassen. Lees onze tips voor beginners er maar eens op na en laat je adviseren.

Het bovenstaande voorbeeld voor een Sinterklaasvers is natuurlijk erg eenvoudig en niet persoonlijk. Met een beetje creativiteit maak je zo je eigen Sinterklaasgedicht of kerstboodschap. Je kunt genoeg inspiratie halen uit de vele voordelen van de e-sigaret.

 • Een e-sigaret bevat geen teer, koolmonoxide of stikstofoxide en is dus veel minder schadelijk dan een sigaret van tabak;
 • De e-roker verspreidt geurloze damp in plaats van stinkende en hinderlijke rook;
 • E-sigaretten werken elektronisch en leveren dus geen brandgevaar op;
 • Met dampen spaar je geld uit;
 • Dampers hebben geen asbak nodig;
 • E-sigaretten zijn er in diverse vormen en maten en zien er kek uit;
 • De e-sigaret is een effectief middel om de behoefte aan nicotine af te bouwen;
 • Het aantal smaak- en melangemogelijkheden van de e-liquids is vrijwel onbegrensd.

Het zijn allemaal bewezen voordelen die het interessant maken om iemand uit je omgeving een handje te helpen om van het roken af te komen. En daar bestaat geen betere maand voor dan de decembermaand. Want wat is er nou mooier om straks, op 1 januari, te horen: ‘Roken? Ik? Nee hoor, ik ben gestopt. Met dank aan de Sinterklaas. Of de gulle kerstman.

Gepost op

Doe het zelf, maar wel veilig

Steeds meer dampers ontdekken het avontuur van zelf e-liquid maken. Zelf doen is niet alleen kostentechnisch interessant, het is gewoon ook erg leuk. Je kunt experimenteren en verschillende samenstellingen en smaken uitproberen. Tijdens het mixen waan je je even een eigentijdse alchemist, op zoek naar dampend ‘goud’. Op onze website vind je diverse pakketten om snel zelf aan de slag te gaan. Het begin van een nieuwe passie?

Wil je zelf je e-liquid maken, dan heb je in ieder geval één of meer aroma’s nodig. Daarnaast moet je beschikken over de basisvloeistoffen die zorgen voor de overdracht van de aroma’s en de vorming van damp: propyleen glycol (PG) en plantaardige glycerine (VG). Andere, optionele ingrediënten zijn: nicotine, gedestilleerd water en naar keus toevoegingen als zoetstof, kleurstof, menthol en dergelijke. Heb je alle ingrediënten in huis, dan kun je gaan mixen.

Maak je eigen e-liquid

Alle genoemde ingrediënten zijn los en in diverse doses beschikbaar. Je kunt er echter ook voor kiezen om kant en klare, vooraf gemixte aroma’s en basisvloeistoffen (de ‘base’) te kopen. Dat werkt makkelijker dan losse bestanddelen, maar het is wel weer iets duurder. Als je je mix helemaal zelf maakt, begin je met de basisvloeistof. Houd voor een goede verhouding tussen PG en VG rekening met de eigenschappen per vloeistof. In een eerdere blog beschreven we die eigenschappen.

Gedestilleerd water staat op je lijst omdat je dat eventueel kunt gebruiken om je e-liquid dunner te maken zonder extra PG te gebruiken. Handig als je allergisch bent voor PG. Het heeft geen invloed op de smaak. Of je wel of geen nicotine gebruikt, is helemaal aan jou. De e-sigaret is een beproefd middel om van het roken van tabak af te komen, dus in dat geval kan de toevoeging van nicotine in het begin dienstbaar zijn. Smaak- en kleurstoffen gebruik je om de e-vloeistof voor je zelf te optimaliseren: nét even zoeter, nét even frisser, nét even pittiger, vul maar in.

Zelf e-vloeistof maken? Werk schoon, veilig en hygiënisch

Het is natuurlijk belangrijk dat je als eigentijdse alchemist met beleid te werk gaat bij het maken van je e-vloeistof. Weet wat je doet en noteer welke verhoudingen je gebruikt. Gebruik handschoenen van vinyl die mensen in laboratoriums gebruiken, zodat je huid niet met de basisvloeistof of nicotine in aanraking komen. Vooral nicotine kan schadelijk zijn. Op deze manier voorkom je ook dat je via je handen bacteriën overdraagt aan je melange.

Wil je honderd procent hygiënisch werken, overweeg dan ook een mondkapje, zéker als je verkouden bent of je e-liquid deelt met vrienden of bekenden. Zorg altijd voor een schone en makkelijk te reinigen ondergrond en houd schoonmaakdoekjes bij de hand. ‘Gereedschappen’ die zeker niet mogen ontbreken in je ‘keuken’ zijn: een maatbeker, en kleine trechter, pipetjes, schone lege flesjes, een mixertje en etiketjes, waarmee je je ‘dampelixer’ een naam, code en datum kunt meegeven.

Een hele aanschaf? Dat valt wel mee. En heb je de smaak eenmaal te pakken, dan kun je er veel kosten mee uitsparen. Wil je op basis van jouw persoonlijke voorkeuren voor smaakbeleving en dampsensatie een goede indicatie hebben voor de te gebruiken verhoudingen? Maak dan gebruik van onze handige rekentool. Succes bij het maken van je eigen recepten en veel damplezier!

Gepost op

‘Deze uitvinding zal in de 21ste eeuw een recordaantal levens redden’

Laten we er geen doekjes om winden: stoppen met roken is gewoon verdomd lastig. Maar het is wel aan te bevelen. Als verstokte roker ben je tegenwoordig bijna een paria en dat is geen prettig gevoel. Veel belangrijker is uiteraard dat het roken van tabak eenvoudigweg desastreus is voor je gezondheid. Je weet het, en je denkt ‘deze keer gaat het lukken’, maar stoppen is en blijft een worsteling en de kans dat je terugvalt ligt altijd op de loer.

Dat stoppen met roken zo lastig is, blijkt wel uit de vele ‘stopmethoden’ die er bestaan: van acupunctuur tot lasertherapie en van nicotinepleisters tot slimme online stoppen-met-roken-programma’s. Ook verschijnen er steeds meer medicamenten op de markt, waarvan er enkele alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dit zul je dus altijd moeten bespreken met je huisarts.

Van zelfhulpboeken tot e-sigaret

Populaire stoppen-met-roken-methodieken op dit moment zijn de Smokers Countdown, een minicomputer die je helpt je rookgewoonten te controleren en af te bouwen, en het Online Mentale Stoppen met Roken-programma van Eric Eraly. Deze methode, gebaseerd op het wegnemen van plezierige associaties met roken, lijkt behoorlijk effectief, maar het is nog te vroeg om te kunnen bepalen of rokers uiteindelijk toch niet terugvallen in hun schadelijke gewoonte.

In 1985 stond er plotseling een man op die beweerde dat stoppen met roken erg gemakkelijk was. Hij heette Allen Carr, rookte voor zijn bekering 60 tot 100 sigaretten per dag, en schreef de bestseller The Only Way to Stop Smoking, in Nederland op de markt gebracht als Stoppen met roken. Bij deze methode ging het om een mindset: je leert niet de motivatie om te stoppen te verhogen, maar de motivatie om te roken te verkleinen.

Niet stoppen, maar e-roken

Acupunctuur, lasertherapie, nicotinepleisters, pillen, online hulp, of de zelfhelpboeken van de Britse schrijver Allen Carr, die in 2006 ongelukkigerwijs overleed aan longkanker, de een heeft er wel baat bij, de ander niet. Maar welke methode is dan wel effectief? Dat is: niet stoppen met roken. Grapje natuurlijk, want ik bedoel: wel stoppen met roken van tabak, maar niet stoppen met het ritueel van roken door over te stappen op de veel minder schadelijke e-sigaret. Dan rook je niet langer schadelijke tabak, maar geef je je over aan de dampen van een smakelijke, op maat gemaakte e-liquid.

Rond e-roken bestaat veel discussie, omdat de e-sigaret toch niet helemaal voor honderd procent ónschadelijk zou zijn. Dat is jammer, want het is echt een effectieve manier om van je tabaksconsumptie af te komen. In Frankrijk bijvoorbeeld, schrijven huisartsen de e-sigaret actief voor als anti-rook-therapie. De Franse medicus, ethicus en psychotherapeut Pilippe Presles schreef zelfs een wetenschappelijk boek over de voordelen van de e-sigaret: La cigarette électronique.

Presles, die na zijn artsenstudie in Bordeaux naar Parijs ging om tabacologie te studeren, een richting die focust op de begeleiding van mensen die willen stoppen met roken en op preventie, stelt het volgende vast over de e-sigaret: ‘Deze uitvinding zal verantwoordelijk zijn voor het redden van een recordaantal levens in de 21ste eeuw.’

 

Gepost op

Kies de ‘basis’ die bij je past

Wat tabak is voor de oude sigaret, is de E-liquid voor de veel minder schadelijke elektronische sigaret. De E-vloeistof bepaalt jouw smaakbeleving. Met ontelbaar veel aroma’s kun je je eigen smaakpallet creëren en je bepaalt zelf of je wel of geen nicotine aan je vloeistof toevoegt. Een enorm voordeel van de E-sigaret is dat je je nicotinebehoefte stapsgewijs kunt afbouwen.

De basis voor elke E-liquid is de PG of de VG. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken, of gemixt, wat de meeste dampers doen. PG staat voor Propyleen Glycol; VG staat voor Vegetable Glycerine ofwel plantaardige glycerine. Beide bestanddelen hebben een bepalende functie: ze brengen de smaak van de vloeistof over en zorgen voor de damp.

De eigenschappen van PG en VG

Allebei de ingrediënten, PG en VG, hebben hun specifieke eigenschappen. Bij gebruik van PG onstaat wat minder damp dan bij gebruik van VG. Ook is de zogeheten ‘throat hit’, de sensatie bij het inhaleren, bij gebruik van PG sterker. PG mengt zich erg goed met de aroma’s en is minder zoet dan VG. Maar de belangrijkste reden dat de meeste dampers een voorkeur hebben voor PG is dat deze synthetische variant dunner en vloeibaarder is dan de vegetarische variant die wel eens wat stroperig kan worden. Bij sommige E-sigaret modellen is het gebruik van honderd procent plantaardige glycerine vanwege die stroperigheid zelfs sterk af te raden.

Propyleen Glycol is een smaak- en kleurloze vloeistof die veel toepassingen kent. Hij wordt op grote schaal gebruikt in voeding en cosmetica en als oplosmiddel voor smaakstoffen. Leuk weetje: bierbrouwerijen gebruiken Propyleen Glycol als niet giftig antivriesmiddel. Ook is de vloeistof een belangrijk bestanddeel in verstuivers voor astmapatiënten.

Veilige vloeistoffen voor de E-sigaret

De zeer strenge FDA (Food & Drugs Administration), de Amerikaanse Voedselwarendienst, zeg maar, heeft Propyleen Glycol veilig bevonden. Hetzelfde geldt voor de WHO (World Health Organisation). Dit neemt niet weg dat sommige mensen er allergisch voor kunnen zijn. Tot nu toe is slechts bij één procent van alle dampers bekend dat zich klachten hebben voorgedaan.

Bij een allergie voor PG is de keuze uiteraard gemakkelijk. Dan is de plantaardige basisvloeistof VG een uitstekend alternatief. Voor alle andere E-rokers geldt: kies de basis die bij je past. Houd je van een stevige prikkel bij het inhaleren en van zo min mogelijk damp? Dan is PG jouw basis. Wil je de ‘throat hit’ juist wat verzachten en meer damp produceren? Dan kun je PG uitstekend vermengen met VG tot een verhouding die jou het ultieme dampgenot geeft. En dat kun je helemaal zelf doen! Dat is het mooie van het nieuwe roken: jij bepaalt wat je rookt en welke beleving en smaak je het meest aanstaan.

Gepost op

E-sigaret: smaakvol en stijlvol

De e-sigaret is op de eerste plaats een verantwoord alternatief voor het roken van tabak. Over het feit dat de elektronische sigaret aanzienlijk minder schadelijk is dan het ‘oude roken’ bestaat geen twijfel meer. Dankzij de vele e-liquids die op de markt zijn, is elektronisch roken bovendien veel smaakvoller. Maar zijn e-sigaretten ook stijlvol?

Dat zijn ze zeker. Overal ter wereld gaan producenten door met de ontwikkeling van betere technieken die het gebruiksgemak en het dampgenot vergroten. Die technieken worden slim en subtiel samengebracht in modellen die er steeds beter uitzien. Een belangrijke trend hierbij is het zogeheten ‘open systeem’, wat wil zeggen dat alle elementen in je e-sigaret ‘los’ te vervangen zijn. Dat spaart geld uit en zorgt ervoor dat je zolang mogelijk van je e-sigaret geniet.

Onderscheid jezelf met je e-sigaret

Nu de discussie over wat allemaal wel en niet mag met betrekking tot de e-sigaret enigszins lijkt te verstommen, is er weer ruimte om naar het vernuftige apparaatje zelf te kijken. Het is allang geen ‘eenheidsworst’ meer die je tegenkomt in de speciaalzaken waar je ter plaatse kennis kunt maken met het nieuwe roken. Het totale assortiment e-sigaretten wordt gevarieerder en verfijnder.

Dat is goed nieuws, want naarmate de variatie in toegepaste materialen, kleuren en design toeneemt, kun je veel beter een keus maken die past bij je persoonlijke stijl. Met andere woorden: je kunt je onderscheiden met de e-sigaret die je kiest en altijd bij je draagt. De manier waarop je het dampen wilt beleven en jouw gebruikersgemak staan uiteraard voorop, maar het oog wil ook wat, toch?

Met stijl elektronisch roken

Sinds de e-sigaret min of meer serieus vanuit China doorbrak op de Europese markt, dat was rond 2003, is er veel gebeurd. Het is leuk trouwens om de geschiedenis van de e-sigaret nog eens na te lezen. De eerste e-sigaretten zijn vooral elektronische imitaties van de ‘gewone sigaret’, alsof verborgen moest blijven dat je op dampen was overgestapt.

Als snel krijgt de e-sigaret zijn eigen karakter en komen er modellen op de markt die gezien mogen worden. Twee uitvoeringen bepalen de markt en iedere uitvoering heeft zijn eigen ‘fans’. Je hebt het buisvormige model, dat het meest op een sigaret lijkt, en je hebt het bakvormige model, ook wel het ‘oliekannetje’ genoemd. In de ‘bak’ zit de gesloten batterij. Welke je kiest is zeer afhankelijk van je persoonlijke gebruikerswensen.

In beide uitvoeringen zie je een trend naar verfraaiing. Er wordt veel aandacht besteed aan de afwerking, de ergonomie van het mondstuk, de vorm en de kleurstelling. Er zijn e-sigaretten die eruit zien als een kostbare pen, maar er zijn ook dampers die doen denken aan een nostalgische pijp. Ook komen er steeds meer vrolijk gedecoreerde modellen op de markt. De e-sigaret wordt een echt lifestyle-item en daarbij vergeleken is de ouderwetse ‘tabakssigaret’ eigenlijk maar een saaie piet.

Gepost op

Dampen op je werk

Roken op je werk is sinds 1 januari 2004 definitief verleden tijd.

Voor de ‘die hards’ braken zware tijden aan. Sommige bedrijven richtten een speciale rookruimte in, maar bij de meeste bedrijven en overheidsinstellingen moest je bij weer en wind naar buiten om van je sigaret of vers gerolde shaggie te genieten. En dat is in veel gevallen nog steeds zo.

Niet iedereen staat daar misschien bij stil, maar op deze manier kost roken werkgevers veel geld. Roken is voor bedrijven al een kostbare aangelegenheid vanwege de gezondheidsproblemen die eruit voortvloeien, maar ook het verlies aan arbeidsproductiviteit als gevolg van de rookpauzes tikt behoorlijk aan. Bij de e-sigaret is daar geen sprake van, zeker als deze niet wordt verbannen van de werkvloer.

E-sigaret kost werkgevers minder geld

Op een website voor managers stond de volgende berekening. Stel, iemand rookt vijf sigaretten per dag. Daarvan rookt hij er twee in de reguliere, toegestane rookpauze van tien minuten. Voor de overige drie sigaretten gaat hij naar het rokershol voor een ‘vluggertje’, waarmee ook snel tien minuten gemoeid zijn. Dit kost werkgevers circa dertig minuten per dag. Dit betekent dat er, gerekend over 220 productieve werkdagen, ruim vijf werkdagen per verstokte roker verloren gaan!

De e-sigaret daarentegen kost werkgevers aanzienlijk minder geld en productiviteit. Allereerst is ‘dampen’ veel minder ongezond. Dat betekent automatisch: minder verzuim en minder uitgaven in het kader van de ziektewet die voor kleine en middelgrote ondernemers toch al een doorn in het oog is. Dit scheelt al behoorlijk.

Damp die vrijkomt uit e-liquid is nauwelijks hinderlijk

Wat ook scheelt is dat e-roken op de werkplek niet bij voorbaat verboden is, omdat de e-sigaret in beginsel niet onder de Tabakswet valt. Er zit immers geen tabak in. Er komt ook geen tabaksrook vrij, maar onschadelijke en vaak reukloze damp, waar niemand aanstoot aan kan nemen. Toch is een e-sigaret tijdens het werk allesbehalve vanzelfsprekend.

Veel bedrijven verbieden de e-sigaret, vaak om discussies tussen collega’s onderling uit de weg te gaan. Bij gebrek aan heldere wetgeving wordt de e-sigaret op één hoop gegooid met tabak. Als e-roken tijdens het werk wél toegestaan is, zijn er een paar tips om ervoor te zorgen dat het ‘dampklimaat’ niet omslaat:

 • Gebruik geen e-liquids met een al te sterke geur
 • Kies een e-sigaret waarmee je bescheiden hoeveelheden damp uitblaast
 • Blaas geen damp naar collega’s
 • Damp niet in aanwezigheid van klanten of bezoekers
 • Damp niet als er in dezelfde ruimte wordt gegeten

Er zijn ook een paar aanbevelingen voor werkgevers die dampen in de ban hebben gedaan of overwegen dat te doen:

 • Besef dat rookpauzes sterk ten koste gaan van de productiviteit
 • E-liquids zijn aantoonbaar minder schadelijk dan het inhaleren van tabak
 • De kleine hoeveelheid nicotine in e-liquids verbetert het concentratievermogen

Er is dus alles voor te zeggen om e-roken tijdens het werk toe te staan, mits in goed overleg en in overeenstemming met de richtlijnen van de werkgever.

Gepost op

E-sigaret? Niet onder de 18

Je bent deze waarschuwing in onze webshop waarschijnlijk al enkele malen tegengekomen: ‘Voor deze website geldt een leeftijdsbeperking, minimale leeftijd is 18 jaar’. Deze leeftijdsgrens is een gevolg van de nieuwe regelgeving rond elektronisch roken die in Nederland sinds 20 mei 2016 van kracht is. Eén van de regels, die onderdeel uitmaken van de Tabaks- en rookwarenwet, is dat verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 niet is toegestaan.

Bij de introductie van de nieuwe regelgeving toonden bonafide verkopers van e-sigaretten, verenigd in de Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond), zich verheugd. Zij hanteerden al langer vrijwillig een leeftijdsgrens, maar moesten met lede ogen vaststellen dat minder bonafide verkoopadressen hun gang gingen. De nieuwe wetgeving, die ook eisen stelt aan de veiligheid, de samenstelling van de vloeistof, de etikettering en de reclame-uitingen, schept in ieder geval duidelijkheid.

E-liquid veel minder schadelijk dan tabaksrook

De verenigde e-rookwarenwinkeliers waren om nóg een reden verheugd. De nieuwe regelgeving is voor een belangrijk deel gebaseerd op onderzoek door de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De RIVM erkende voor het eerst officieel dat elektronisch roken aanzienlijk minder schadelijk is dan het roken van tabak. Maar honderd procent onschadelijk is de e-liquid in de e-sigaret of ‘nieuwe sigaret’ niet. De RIVM spreekt van ‘chemische onzuiverheden’.

De vraag is natuurlijk of een verbod op de verkoop aan jongeren onder de 18 effect sorteert. Iedereen kent de campagne ‘NIX 18’, waarin ouders afspraken maken met hun kinderen over alcohol- en tabaksgebruik. Wat de alcohol betreft, zo meldde onder meer De Telegraaf nog niet zo lang geleden, helpen zo’n campagne en het verkoopverbod op alcohol aan jongeren geen zier. Jongeren drinken er geen druppel minder om.

Vier op de tien jongeren probeert e-sigaret

Het ontmoedigingsbeleid met betrekking tot roken van tabak lijkt wel te werken. Het aantal jongeren onder de 18 dat begint met roken, is de laatste jaren enorm afgenomen. Dat is maar goed ook, want hoe jonger aan de tabak, hoe moeilijker het later is om eraf te komen. Onder jongeren bestaat wel nieuwsgierigheid naar de e-sigaret. Volgens onderzoek van het Trimbos Instituut onder MBO- en HBO-studenten heeft 4 op de 10 jongeren van 16 tot 18 jaar wel eens een e-sigaret geprobeerd. Van hen blijft 1 op de 12 jongeren (8%) vervolgens ‘dampen’.

Dat is véél minder dan het aantal jongeren dat nieuwsgierig is naar tabak. Volgens hetzelfde Trimbos-onderzoek heeft de helft van de ondervraagde MBO- en HBO-studenten wel eens een ‘echte sigaret’ geprobeerd en gaat een derde over tot geregeld roken. Voor die jongeren geldt dan weer dat de e-sigaret een beproefd middel is om van het roken af te komen. Kenmerkend voor een e-sigaret is immers dat je de hoeveelheid nicotine kunt aanpassen. Daarvoor kun je zelfs een slimme nicotinemeter kopen. Jongeren  die hun rookgewoonte langs elektronische weg willen bijstellen, moeten van de wetgever nog wél even wachten tot ze 18 zijn!

Gepost op

Elektronisch roken? Tips voor beginners

Stoppen met roken is voor iedereen verschillend. De een heeft nergens last van, voor de ander is stoppen een nachtmerrie. Kauwgum helpt niet, pleisters helpen niet, goede raad is duur. Gelukkig ondervindt een toenemend aantal rokers dat je niet per se hoeft te stoppen, maar dat je ook ánders kunt gaan roken. Namelijk: elektronisch.

Elektronisch roken, ofwel ‘het nieuwe roken’, heeft grote gezondheidsvoordelen. De belangrijkste winst is dat je geen schadelijke teer meer binnenkrijgt, zoals bij de conventionele sigaret wel het geval is. Bovendien kun je met geavanceerde e-sigaretten en vullingen zelf de hoeveelheid nicotine regelen. Op die manier kun je langzaam ‘afbouwen’. Maar je kunt ook besluiten je rookgewoonte niet op te geven, in de veilige wetenschap dat een e-sigaret je gezondheid nauwelijks schaadt.

Wat wordt mijn eerste e-sigaret?

Met het besluit om over te gaan op elektronisch roken, is de eerste stap gezet. Nu is het van belang dat u meteen de voor u meest geschikte e-sigaret koopt. Immers, alle begin is moeilijk en als het nieuwe roken u niet meteen bevalt, is de kans groot dat u toch weer naar dat oude, vertrouwde, maar oh zo schadelijke sigaretje grijpt.

Maar wat is voor u het beste ‘rooktoestel’? Dat is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke smaak en portemonnee, maar er zijn wel wat algemene tips te geven. De belangrijkste is: begin eenvoudig en ‘klein’. Koop niet meteen een e-sigaret met allerlei toeters en bellen, maar let vooral op de gebruiksvriendelijkheid. Koop ook geen ‘te groot’ toestel. Uw e-sigaret moet net zo makkelijk in uw jas- of broekzak passen als uw vroegere pakje sigaretten.

Meteen gebruiken en genieten van de nieuwe rookervaring

Let als u zich oriënteert op e-sigaretten op de directe bruikbaarheid. Als u eerst van alles in elkaar moet sleutelen, is dat meestal geen goed begin. Ons advies is: kies voor een systeem dat u meteen kunt gebruiken om te genieten van uw nieuwe rookervaring. Als uw belangrijkste doel is om uiteindelijk helemaal met roken te stoppen, kies dan een systeem waarmee u snel en gemakkelijk zelf de hoeveelheid nicotine kunt regelen.

Steeds meer mensen stappen over op elektronisch roken, dus de kans is groot dat iemand in uw omgeving al langer e-sigaretten gebruikt. Vraag gewoon eens naar zijn of haar ervaringen voor u tot uw aankoop overgaat. Twee weten meer dan een. Nogmaals: begin eenvoudig. Later kunt u altijd nog kiezen voor een geavanceerdere uitvoering om optimaal te genieten van een aroma dat voor de beste tabak niet onderdoet. Ons doel: ervoor zorgen dat ‘nieuwe rokers’ tevreden rokers zijn.

Gepost op

Nieuwe smaaklijn gelanceerd: rijke aroma’s en diepe geuren

Een van de grote voordelen van vapen, is dat u iedere keer weer een andere smaak kunt proberen.  U kunt bijvoorbeeld zelf e liquids maken, al benadert dat niet altijd die sensatie van een zorgvuldig uitgebalanceerde smaak van een gerenommeerd producent. 2 Mars gaat nu nóg een stapje verder en komt met een aantal prachtige, exotische nieuwe aroma’s. Wij kregen alvast een voorproefje.

Vapen en aroma’s

Vapen is lekker omdat er tal van ondefinieerbare, maar o zo heerlijke aroma’s vrijkomen. De zintuigen worden geprikkeld door geur en smaak en dat zorgt voor een fijne sensatie. Het komt er uiteindelijk op neer dat de kwaliteit van het aroma de mate van die sensatie bepaalt. Negentig procent van de geur die u ruikt, wordt bepaald door aroma’s.

U kunt zich dan ook voorstellen dat de ervaring van het vapen van een e sigaret voor een groot deel samenhangt met de kwaliteit van het gebruikte aroma. Met andere woorden: betere, sensuelere e liquids uit een hoger segment verhogen het genot. In het verleden was de keuze nog beperkt op dit gebied, maar inmiddels er wordt steeds meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van nieuwe aroma’s. Aan smaken die de zintuigen maximaal prikkelen.

E liquids: smaken verschillen

Het creëren van een nieuw aroma is een tijdrovend proces en het is ingewikkeld om een lekkere geur of smaak één op één te kopiëren, uitzonderingen daargelaten. Ter illustratie: om tot een koffie aroma te komen, worden zo’n 800 substanties gebruikt. Niet voor niets houden producenten van nieuwe e liquids de ingrediënten liever geheim. Het is echter steeds beter mogelijk om aroma’s te benaderen die perfectie benaderen.

Dankzij nieuwe, geavanceerde technieken en ontwikkelmethoden is 2 Mars in staat om die smaken nauw te laten aansluiten bij persoonlijke voorkeuren en wensen van gebruikers. Want de beleving van een aroma verschilt per persoon. Wat de een als fantastisch ervaart, kan voor de ander een afknapper zijn. Met het lanceren van nieuwe smaaklijnen, heeft 2 Mars dat proberen te ondervangen. Iedere vaper komt vanaf nu écht aan zijn trekken.

Heerlijke nieuwe smaken en aroma’s

De nieuwe smaken zijn onderverdeeld in drie categorieën, ieder met een geheel eigen genotpalet en smoelwerk. De Traditional Flavours met aardse aroma’s als amandel, kers en kokosnoot, de Luxury Flavours gebaseerd op de geur van hout, de smaak van likeur en fijne kruiden, en ten slotte de Masterful Flavours. Denk hierbij aan champagne, honing, mokka en marsepein. Hiermee bestrijkt 2 Mars een breed gebied aan aroma’s en is er voor iedere type e sigaret gebruiker iets naar zijn of haar smaak te vinden.

De kwaliteit is verbazingwekkend hoog. De nieuwe smaaksensatie’s en aroma’s van 2 Mars beloven heel wat voor de toekomst van de e sigaret, zo is wel duidelijk. Wilt u dat zelf ook eens ervaren, dan raden wij u aan om eens af te reizen naar het universum van intense geuren en smaken, zoals ze het zelf noemen. Daarvoor klikt u hier. Ondertussen genieten wij alvast verder…