De mogelijkheden van de e-sigaret om te stoppen met roken worden in Duitsland enorm onderschat.
Wetenschappers zijn veeleisend..: De politiek moet kijken naar het potentieel en het onderzoek beter ondersteunen.
De gezondheidskansen van de e-sigaret voor rokers om te stoppen met roken worden nog steeds massaal onderschat door het Duitse publiek en zelfs door deskundigen. Dit was de conclusie van de sprekers van het onlinesymposium “Interim Balance E-cigarette: What we know, we have to know” op 27.05.2020. Prof. Dr. Heino Stöver, initiatiefnemer van het symposium en directeur van het Instituut voor Verslavingsonderzoek van de Universiteit van Frankfurt, vatte samen: “De politiek in Duitsland moet de volgende stap zetten en nadenken over de mogelijkheden van de E-sigaret om te stoppen met roken. Om dit te doen, hebben onderzoekers meer geld nodig. We moeten het educatieve werk voor rokers direct intensiveren, maar ook voor artsen en apothekers. Het kernprobleem van het klassieke sigaretten roken is niet nicotine. Het zijn de kankerverwekkende stoffen die bij de verbranding worden geproduceerd. Er bestaat een wetenschappelijke consensus dat rokers hun inname van schadelijke stoffen tot 95 procent kunnen verminderen door over te schakelen op e-sigaretten. De kansen die de E-sigaret biedt voor het stoppen met roken moeten ook bepalend zijn voor het toekomstige gezondheidsbeleid”.
Wie het hochkartig-symposium, dat door meer dan 800 personen op het web werd gevold: Hij zei: “De sprekers presenteerden de huidige stand van het onderzoek naar de e-sigaret op een gedifferentieerde manier en toonden duidelijk de kansen op het stoppen met roken in verschillende contexten aan.
De belangrijkste verklaringen en bevindingen in één oogopslag
Dr. med. Thomas Hering, specialist in pneumologie, allergologie en slaapgeneeskunde met een focus op het stoppen met roken, beschreef het als een wijdverbreide ernstige misvatting dat e-sigaretten net zo schadelijk zijn als tabakssigaretten. Hij meldde dat e-sigaretten veel beter geaccepteerd worden als vervanging voor het stoppen met roken dan bijvoorbeeld kauwgom met nicotine.
Prof. Dr. Martin Storck, directeur van de afdeling Vasculaire en Thoracale Chirurgie van het gemeentelijk ziekenhuis van Karlsruhe, maakte duidelijk dat nicotine zelf geen ziekten zoals aderverkalking bevordert. Het schadelijke effect van tabaksrook zou worden veroorzaakt door tabaksrook. Uit de ervaringen in Zweden en Noorwegen is gebleken dat het aantal rokers onder de bevolking aanzienlijk kan worden verminderd door het gebruik van vervangende producten zoals snus. Storck zei dat de gegevens over e-sigaretten en tabaksverwarmers op lange termijn nog steeds in behandeling zijn. Hij pleitte voor een gedifferentieerde risicocommunicatie naar rokers toe die expliciet rekening houdt met het potentieel van e-sigaretten bij het stoppen met roken.
Ute Mons, epidemioloog en volksgezondheidswetenschapper bij het Duitse Centrum voor Kankeronderzoek zei: “Bij gebruik volgens de voorschriften hebben e-sigaretten slechts een fractie van het kankerrisico van tabakssigaretten”. Een omschakeling is dus in ieder geval toe te juichen. Alle studies die ze kent hebben duidelijk het potentieel van e-sigaretten bij het stoppen met roken aangetoond. Natuurlijk is een volledige onthouding wenselijk, maar in de praktijk vaak niet realistisch. Zij raadde in ieder geval de zogenaamde dubbele consumptie af, d.w.z. het roken van verbranding en e-sigaretten. Het is nog steeds verbazingwekkend, vervolgt Mons, dat de evenwichtige en gedifferentieerde risicocommunicatie de rokers in Duitsland niet bereikt. Tegelijkertijd bekritiseerde ze dat er nog onvoldoende politieke steun is voor de onderzoeksaanpak van risicominimalisatie. Onderzoeksaanvragen werden afgewezen, zei ze, en in het Verenigd Koninkrijk was de discussie en objectieve, nuchtere beoordeling van de mogelijkheden van e-sigaretten bij het stoppen met roken veel verder.
Daniela Jamin, onderzoeksassistent bij het Instituut voor Verslavingsonderzoek van de Universiteit van Frankfurt en co-auteur van de gids E-Cigarette, voegde eraan toe dat de misvatting dat e-sigaretten gevaarlijker zijn dan klassieke sigaretten zelfs onder artsen en apothekers wijdverbreid is. Zo zou 69 procent van de artsen en zelfs 91 procent van de apothekers het concept van risicominimalisatie niet eens kennen en zich onvoldoende geïnformeerd voelen over de e-sigaret. Het ontbreekt dus op dit moment eenvoudigweg aan de feitelijke kennis. Daarnaast verwees Jamin naar de kansen van de E-sigaret in het kader van het operationele gezondheidsmanagement. Zij pleitte voor de organisatie van gezondheidsdagen en de versterking van passende informatieaanbiedingen in ondernemingen.
Stöver kondigde het volgende symposium over de e-sigaret voor 15 oktober 2020 aan. “Ons doel is ervoor te zorgen dat wetenschappelijke bevindingen kunnen worden vertaald in concrete politieke actie.