Hoe veel slechter is roken ten opzichte van dampen?

Dit beeldmateriaal toont het verwoestende effect op je lichaam van roken

Een schokkend experiment heeft gedocumenteerd hoe giftige chemicaliën en teer die door rokers worden ingeademd de longen beïnvloeden, in vergelijking met het gebruik van een e-sigaret of helemaal niet roken.

Volksgezondheid Engeland heeft de verontrustende video vrijgegeven om rokers aan te moedigen te stoppen, door het kwaad van elke sigaret te demonstreren.

De film bevat twee rokende experts die het sterke contrast tussen de impact van roken in vergelijking met vapen illustreren.

Met behulp van watten toont het experiment aan dat de wol vervuild door een normale sigaret een bruine, geroeste kleur heeft – terwijl de wol die wordt blootgesteld aan damp van een e-sigaret – wit en schoon van kleur blijft.

Onderzoek wijst uit dat hoewel vapen niet zonder risico’s is, het ‘minstens’ 95% minder schadelijk is dan roken.

Toch beweert PHE dat veel rokers ervan overtuigd zijn dat vapen net zo schadelijk is als roken of niet weet dat vapen ‘veel lagere risico’s’ voor de gezondheid oplevert.

Professor John Newton, directeur van Health Improvement bij PHE, zei: “Het zou tragisch zijn als duizenden rokers die konden stoppen met de hulp van een e-sigaret, dit uitstellen vanwege misplaatste angst voor hun gezondheid.

“We moeten rokers geruststellen dat overstappen op een e-sigaret voor heel veel gezondheidswinst zorgt.

“Deze demonstratie benadrukt de verwoestende schade veroorzaakt door elke sigaret en laat mensen zien dat vapen waarschijnlijk slechts een fractie van dit risico vormt.

Dr. Lion Shahab, vooraanstaand academicus van het University College London, zei: “Onderzoek dat wij en anderen hebben uitgevoerd, toont aan dat vapen veel minder schadelijk is dan roken en dat het gebruik van e-sigaretten op lange termijn relatief veilig is.”

Roken kan volgens PHE het risico op het ontwikkelen van meer dan 50 ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker en hartaandoeningen, vergroten.

Het verdubbelt ook het risico om te overlijden aan een beroerte, zeggen ze.

Van de 60% rokers die willen stoppen, proberen velen te stoppen met het gebruik van wilskracht of ‘cold turkey’ te gaan, hoewel dit de minst effectieve methode is.

Volksgezondheid Engeland zegt dat de meest succesvolle stoppogingen een combinatie van ‘stopmethoden’ gebruiken.

Recent onderzoek suggereert dat rokers die stoppen met de hulp van een e-sigaret minder snel weer zullen gaan roken.

Watten na blootstelling aan normale sigaretten (afbeelding: PA)

In 2018 meldde het M.E.N eerder dat parlementsleden eisten dat de regels rond e-sigaretten versoepeld zouden zijn, wat betekent dat mensen zouden kunnen vapen in openbare ruimtes.

De commissie Wetenschap en Technologie van de regering verklaarde dat de wetten moeten worden gewijzigd om de dalende rokersaantallen te versnellen.

Toch zijn sommige wetenschappers van mening dat de perceptie dat e-sigaretten ‘veilig’ zijn, voorzichtig moet worden behandeld.

Uit onderzoek onder leiding van de Universiteit van Birmingham bleek dat verdampte e-vloeistofvloeistof in e-sigaretten een soortgelijk effect heeft op de longen en het lichaam dat wordt aangetroffen bij gewone sigarettenrokers en patiënten met chronische longaandoeningen.

Afbeelding toont watten na blootstelling aan normale sigaretten (links) en een Vaping-apparaat (rechts)

Dr. Rosemary Leonard, NHS-huisarts, zei: “Ik wilde bij dit experiment betrokken zijn omdat ik elke dag de verwoestende impact zie die roken heeft op de gezondheid van mensen, maar ik krijg zelden de kans om mensen daadwerkelijk te laten zien wat er in hun lichaam gebeurt wanneer zij roken.

“Ik geef patiënten regelmatig advies over stoppen en als ik e-sigaretten aanbeveel, ben ik vaak verrast om de misvattingen te horen die sommige mensen over hen hebben.

“De resultaten van dit experiment laten duidelijk zien dat bij elke sigaret die u rookt teer in uw lichaam binnendringt en gif verspreidt.

“Vapen is veel minder schadelijk dan roken en ik hoop echt dat dit experiment rokers zal aanmoedigen om een stoppoging te doen.”

Watten na blootstelling aan de damp van een Vape-apparaat (Afbeelding: PA)

Ongeveer 2,9 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk maken momenteel gebruik van e-sigaretten, 470.000 van deze gebruiken het als hulpmiddel om te stoppen met roken, aldus het rapport.