Damp vs rook, wat is het verschil ?

Bestaat er zoiets als “damprook”?

Als je al een tijdje dampt, heb je waarschijnlijk veel mensen gehad die het over “rook” hebben als je uitademt. Sommigen maken zich misschien zorgen over het effect ervan op de gezondheid zelfs als het om “meedampen” gaat, is die damp gevaarlijk. Anderen zijn misschien gewoon nieuwsgierig.

“Damprook” of “rokende damp.” Hoewel er veel visuele overeenkomsten zijn tussen rook en damp, is de waarheid dat ze in essentie enorm verschillend zijn. Laten we beginnen met te kijken naar de definities van rook en damp.

Definitie van rook

De definitie van rook is “een verzameling vaste deeltjes en vloeibare deeltjes in de lucht en gassen die worden uitgestoten wanneer een materiaal verbranding of pyrolyse ondergaat, samen met de hoeveelheid lucht die wordt meegevoerd of anderszins in de massa wordt gemengd.”

Een stof verandert zijn chemische samenstelling drastisch; rook is gemaakt van zichtbare moleculen van koolstof, moleculen van stoffen die worden verbrand en andere bijproducten van verbranding. Met andere woorden, het aansteken van iets produceert veel stoffen, waarvan er vele gevaarlijk zijn om in te ademen.

Definitie van damp

Volgens Wikipedia heeft damp een temperatuur lager dan de kritische temperatuur, wat betekent dat de damp kan worden gecondenseerd tot een vloeistof.

Met andere woorden, verdamping van een vloeistof zal zijn toestand veranderen, maar zal dezelfde moleculen verdampen als de stof in zijn vloeibare fase.

Technisch gezien is wat geproduceerd wordt als we vapen helemaal geen damp, maar aerosol. Wikipedia definieert aerosol als “een suspensie van fijne vaste deeltjes of vloeistofdruppeltjes in lucht of een ander gas.” De e-vloeistof bij dampen verandert in deeltjes in de lucht. Omdat ze niet vloeibaar zijn, hebben ze niet hetzelfde risico voor de longen en het cardiovasculaire systeem.

Sinds “damp”, “wetenschappelijk gezien nauwkeurige term” aerosol blijven we bij “damp”, omdat het technische verschil geen invloed heeft op de punten die we zijn bespreken.

Hoe verschillen rook en damp?

Het aansteken van een sigaret zal rook produceren, terwijl het verdampen van e-vloeistof damp (aerosol) zal produceren. Buiten hun visuele overeenkomsten hebben rook en damp niet veel gemeen. Ze zijn heel verschillend qua samenstelling en gedragen zich op heel verschillende manieren. Dit is hoe deze stoffen in een notendop van elkaar verschillen.

Samenstelling
Als het gaat om tabak en e-vloeistof, is nicotine het enige dat ze gemeen hebben. Tabaksrook bevat duizenden chemicaliƫn, waarvan er 70 bewezen carcinogeen zijn en veel ongezonder zijn om in te ademen.

Hoewel vapes geen waterdamp produceren, bestaat de verdampte e-vloeistof uit plantaardige glycerine, propyleenglycol, nicotine en smaakstoffen van voedingskwaliteit. Met uitzondering van nicotine, is alles wat is opgenomen in e-vloeistof veilig om in te nemen, volgens de CDC. Veiligheid voor inhaleren is niet bewezen.

Geur
De geur van rook blijft lange tijd hangen in de kamer, in tegenstelling tot damp. Rokers zullen het misschien niet zo gemakkelijk opmerken, maar niet-rokers kunnen de geur in een afgesloten ruimte urenlang opmerken nadat er een sigaret is gerookt.

Dampwolken kunnen dichter zijn en trager verdwijnen – d.w.z. langer zichtbaar blijven in de kamer – maar de geur zal veel aangenamer zijn en veel sneller verdwijnen.

Residu
Roken in een kamer zal uiteindelijk vlekken en verkleuring van wanden en meubelen geven. Een van de boosdoeners daarachter is teer, het giftige harsachtige mengsel dat roken zo dodelijk maakt en dat ook berucht is omdat het alles waarmee het in contact komt, bevlekt. Andere bijproducten van verbranding, zoals koolmonoxide, zullen uw muren deze vuile, gele tint te geven.

De PG en VG in damp kunnen een dunne, wazige coating op glasoppervlakken veroorzaken, maar het reinigt zich gemakkelijk. Uw muren en stoffen worden na verloop van tijd niet geel en uw meubels en muren zullen uiteindelijk niet verkleuren.

Temperatuur
De temperatuur van de sigarettenpunt ligt rond de 1112 F (600 C) in ruststand, stijgend tot 1652 F (900 C) bij het nemen van een trek. Terwijl rook snel op kamertemperatuur komt wanneer ze wordt ingeademd en uitgeademd, zal de rook die wordt geproduceerd op de punt zelf de omgevingstemperatuur verhogen, vooral wanneer de sigaret kleiner wordt.

E-sigaretten verdampen e-vloeistof bij veel lagere temperaturen, meestal niet hoger dan 482 F (200 C). Dientengevolge, is de uitgeademde damp veel koeler, uit komend bij een temperatuur lager dan de omgeving. Probeer uit te ademen op je arm, en je zult het zelf merken, niet heet of warm.