Je lach is 1 van de redenen om te stoppen met roken en te gaan dampen

Er wordt  veel gedebatteerd over de gezondheidsvoordelen en gevaren van vapen, maar één ding lijkt opgelost: vapen maakt je tanden niet geel – althans niet op korte termijn.

Volgens nieuw onderzoek veroorzaken damp en hitte van e-sigaretten “minimale” kleuring in vergelijking met de bekende effecten van sigaretten rook.” De bevindingen zijn interessant, niet in het minst omdat blijkbaar tot nu toe niemand heeft gedacht het probleem te onderzoeken.

De studie werd gedaan door wetenschappers van British American Tobacco (BAT) en gepubliceerd in het American Journal of Dentistry. De onderzoekers vergeleken damp van een e-sigaret, BAT’s glo HNB-apparaat en een tabaks sigaret.

“De gegevens uit dit onderzoek laten duidelijk zien dat de [e-sigaret en HNB-producten] die werden onderzocht, minimale verkleuring veroorzaakten – veelbelovend voor consumenten van onze [producten van de volgende generatie]”, zei Annette Dalrymple, een senior wetenschapper bij BAT R & D. “Er zijn echter verdere studies nodig om het langetermijneffect op tandenkleuring en mondgezondheid te begrijpen wanneer rokers overschakelen naar het gebruik van NGP’s.”

Het testen werd gedaan op glazuurblokken gesneden uit de tanden van vee. De blokken werden gedurende 14 dagen “geïncubeerd” met speeksel om een ​​laag beschermende proteïnefilm te vormen, pellicle genaamd, die normaal opbouwt op tanden. De “tanden” werden vervolgens gedurende vijf dagen blootgesteld aan damp (of rook) gelijk aan een pakje sigaretten per dag.

De glazuurkleur werd vóór, tijdens en na de test beoordeeld. Kleurmetingen werden gedaan door getrainde wetenschappers in een onafhankelijk laboratorium, met behulp van een spectrofotometer. De blokken blootgesteld aan sigarettenrook waren merkbaar gekleurd na slechts één dag en de vlekken namen toe met de dagelijkse blootstelling.

Maar het glazuur dat was blootgesteld aan damp van een e-sigaret of HNB-product vertoonde weinig of geen vlekken, vergelijkbaar met het controle-glazuur dat niet was blootgesteld aan damp of rook.

“Veel studies hebben gesteld dat teer in sigarettenrook tanden bevlekt,” zei Dalrymple. “We hebben nu een methode waarbij we in het laboratorium snel het niveau van glazuurverkleuring door sigarettenrook en damp van onze [e-sigaretten en HNB-producten] kunnen beoordelen.”