Verbrande smaak ? Controleer uw coils

Verbrande coils

Het is ons allemaal overkomen: we pakken onze damper, nemen een lange trek, en in plaats van smakelijke, kalmerende damp krijgen we een vieze brandende smaak en een vreselijk gevoel in de keel. Verbrande hits zijn een van de ergste dingen die een vaper kan ervaren. Het kan je dag verpesten, en erger nog. Hoewel er veel redenen zijn voor een verbrande smaak, is het goede nieuws dat het in de meeste gevallen voorkomen kan worden.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van een verbrande smaak en wat u kunt doen om het te voorkomen

Verbrand of droog ?

Hoewel de meeste vapers deze termen onderling uitwisselbaar gebruiken, zijn het in feite twee afzonderlijke dingen. Droge hits zijn niet prettig, maar ze zijn veel minder vervelend dan verbrande hits. Een droge trek komt voor als  je coil een beetje opdroogt. Je krijgt minder smaak en ademt minder damp uit, zonder de misselijkheid en hoest die gepaard gaan met een verbrande hit.

Maar als je “droog” door blijft dampen zal het resulteren in een verbrande coil, erg onaangenaam en dan krijg je wel de verbrande smaak, niet lekker.

Wat veroorzaakt een verbrande coil ?

Verbrande hits zijn het resultaat van het gebruiken van de verdamper wanneer er geen vloeistof meer op de lont zit. Zonder vloeistof, beginnen de coils katoen te verbranden en inhaleert de gebruiker hoofdzakelijk verbrand katoen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen achter verbrande hits en enkele adviezen om u te helpen deze te vermijden.

Hoge wattages
Vapen bij vermogens die de coil limieten overschrijden, zal e-vloeistof te snel verdampen. Als dat gebeurt, kunnen de coils het katoen verbranden, zelfs als er nog wat sap is. Blijf altijd binnen de aanbevolen wattagebereiken.

Chain vaping
Als je veel hits op een rij neemt, zal de pit snel opdrogen. Als je merkt dat er een verbrande hit komt, door een licht “geroosterde” smaak op te merken, zet je je vape even neer. Hierdoor kan vloeistof de droge plekken van de coil bereiken.

Vapen met high-VG e-liquids
Niet alle e-sigaretten zijn hetzelfde gemaakt. Sommige vape-tanks zijn voor high-VG-sap, terwijl andere vaak 50% PG of meer nodig hebben om goed te kunnen werken. Een goede vuistregel is om de grootte van de coil kanalen te controleren. Als de gaatjes een kleine diameter hebben, is de kans groot dat je tank je niet goed waarschuwt  met full-VG-sap.

Spoelen niet goed vullen
Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende reden van de lijst. Het prepareren van je coils is in wezen het proces om ze klaar te maken voor het eerste gebruik door ze te verzadigen met e-vloeistof. Als u wilt voorkomen dat u een verbrande hit krijgt, denk er dan aan altijd uw coils goed te vullen.

Hoe je coils te prepareren

Hoewel het idee altijd hetzelfde is, varieert het proces, afhankelijk van de apparatuur die u gebruikt. Hier leest u hoe u enkele van de meest gebruikte vapes kunt voorbereiden.

Coil peparen

Alle vape-tanks met verwisselbare coils hebben min of meer dezelfde structuur en vereisen dezelfde eenvoudige stappen om te worden gevuld.

Neem een nieuwe coil uit de doos
Druppel wat e-vloeistof op de lont gaten en in de coil (3-4 druppels)
Monteer je tank en vul hem met ejuice
Schroef je tank op je mod en zet ‘m 10 minuten weg
Inhaleren zonder het apparaat in te schakelen zal het proces versnellen
Voor vape-mods met wattage-aanpassing, start vanaf het laagst aanbevolen wattage en verhoog geleidelijk totdat je je sweet spot vindt
Houd er rekening mee dat u een beetje spit kunt ervaren bij de eerste trekjes, vanwege het extra beetje vloeistof dat zich mogelijk in de coil heeft verzameld. Als het niet weggaat en u gebruikt een variabele wattage mod, probeer dan het vermogen een beetje te verhogen – maar zorg ervoor dat u de bovenste wattage limiet van de coil niet overschrijdt, omdat deze waarschijnlijk zal verbranden.

Hoe weet u of uw coil is verbrand?

Na een vervelende brandende hit is je coil waarschijnlijk klaar om te worden vervangen. Als je het vroeg genoeg hebt weten op te merken, kun je nog steeds proberen of de verbrande smaak na een paar trekjes verdwijnt. Helaas is de kans groot dat je al wat van het katoen in de coil hebt verbrand en dat het moet worden vervangen. Die smaak zal niet weggaan als hij echt is verbrand!

Als je je coil goed hebt geprepareerd en je zeker weet dat hij voldoende is gevoed met e-vloeistof, vraag je je misschien af waarom je toch een verbrande smaak krijgt. Hoewel verbrande coils de meest voorkomende boosdoeners zijn achter de verbrande smaak, zijn ze niet de enige. Een coil kan om verschillende redenen verbranden, en hoewel de reden niet zo duidelijk is, haalt u zeker niet het beste uit uw e-vloeistof.

Weten wanneer je coil op is, is geen wetenschap, maar een leerproces. Hoe vaker je een vape-tank gebruikt, hoe meer je je bewust wordt van de wanneer het tijd is voor een nieuwe coil. Het eerste teken is meestal een verlies van smaak, gevolgd door een daling van de dampproductie.

Coil die verbrand is

Hoe vaak je coils te vervangen ?

Coils worden slecht. Helaas hebben ze geen vervaldatum: de tijd dat uw coil  meegaat, hangt van verschillende factoren af. Zelfs als je nooit een droge hit hebt gehad, zal een spoel uiteindelijk “verbranden” na langdurig gebruik en een slechte smaak afgeven. Er zijn een aantal parameters waarmee u rekening moet houden bij het schatten van de verwachte levensduur van uw coils.

Consumptie
Een spoel is over het algemeen goed voor een bepaalde hoeveelheid e-juice. Hoe meer je het gebruikt, hoe sneller hij op is. De levensduur van de coil wordt soms berekend in dagen of weken, maar de meest nauwkeurige manier om het te berekenen is in mL – sommige mensen verdampen slechts een paar mL per dag, terwijl anderen 10-20 mL of meer verbruiken.

E-liquid ingrediënten
Als je wilt dat je coil lang meegaan, probeer dan zoete sappen te vermijden – vooral degene in full VG-verhoudingen. Zoetstoffen zijn berucht voor het verstoppen van spoelen en het verkorten van hun levensduur, en de dikte van VG maakt het alleen maar erger.

wattages
Vapen op het hoog wattage zal uw spoelen belasten en hun levensduur verkorten. In feite is je coil “moe” en begint  met verbrande hits. Vapen op de lagere dan aanbevolen wattages is ook niet ideaal, omdat dit de levensduur van uw coil zou kunnen verkorten vanwege ophoping – e-vloeistof die niet verdampt, kan uw coils na enige tijd karameliseren. Probeer ergens in het midden te blijven voor de beste resultaten.

Hoewel er geen universele regel is, zullen de meeste coils over het algemeen ergens tussen de één tot twee weken meegaan. Mond- en longtanks hebben de neiging iets langer mee te gaan dan sub-ohm-tanks, vanwege de kleinere hoeveelheid e-vloeistof die door de spoelen gaat – hoewel er veel uitzonderingen zijn op die “regel”.

Als u uw tank regelmatig gebruikt en na twee weken nog niets merkt, overweeg dan proactief uw spoel te veranderen. De smaak- en dampproductie kan zeer geleidelijk afnemen en kan onopgemerkt blijven.

Smaakt uw nieuwe coil naar “coil”?

Als je je nieuwe coil goed hebt gevuld, maar je toch een verbrande smaak krijgt, of een vreemde smaak, vervang hem dan. Grote kans dat je een blindganger hebt. Niet alle coils worden gelijk gemaakt, vooral gezien de enorme aantallen die elke dag worden geproduceerd. Sommige  coils zijn al slecht uit de doos – een productiefout kan een slechte passing of een losse verbinding veroorzaken.

Weet ook dat soms defecte spoelen in batches komen; er is een kleine kans dat de rest van de coils in de doos ook defect zijn. Dit zal niet vaak gebeuren, maar als je voorbereid wilt zijn, overweeg dan om telkens meer dan één doos met coils te kopen.

Versla de verbrande hit!