Dampen heeft aantal jeugdige rokers sterk doen dalen

Stop met roken

JEUGD: Roken is sinds de opkomst van vapen drie keer sneller gedaald, heeft een nieuw onderzoek bevestigd.

De daling op lange termijn bij jongeren en jong volwassenen met een dodelijke sigarettengewoonte is in de VS versneld sinds e-sigaretten populair werden in 2014, volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control.

Onder de titel “Onderzoek naar de relatie tussen dampen en roken onder Amerikaanse jongeren en jong volwassenen.

Het onderzoek, dat openbaar beschikbare gegevens gebruikte om de trends te bestuderen, onthulde: “Er was een substantiële toename van voorkeur onder jongeren voor dampen, beginnend in 2014. “Indicatoren van rookcijfers, inclusief het aandeel van de dagelijkse rokers onder de afgelopen 30-daagse rokers, daalden ook sneller naarmate vapen vaker voorkwam.”

Roken onder jongeren in het VK heeft ook een soortgelijke trend gevolgd, waarbij het Bureau of National Statistics  meldt dat het aantal rokers tussen 18 en 24 jaar dramatisch is gedaald in hetzelfde tijdsbestek.

Het onthulde ook de meest voorkomende reden die mensen gaven voor de e sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken, en bijna de helft (48,8%) van de vapers zei dat ze daarom e-sigaretten gebruikten. Het feit dat ze minder schadelijk zijn dan sigaretten, gesteund door een rapport van Public Health England dit jaar dat e-sigaretten 95 procent veiliger zijn dan roken, was de op een na meest voorkomende reden om te dampen met 29,2%.

De bevindingen, gefinancierd door Cancer Research UK en gepubliceerd in het medische tijdschrift Drug and Alcohol Review, tonen aan dat vapen actief stimuleert om niet alleen te stoppen met roken, maar ook als langdurige terugvalpreventie.

Hoofdonderzoeker dr. Caitlin Notley van de Norwich Medical School van de University of East Anglia, die het onderzoek heeft uitgevoerd, zei: “E-sigaretten zijn het populairste hulpmiddel om te stoppen met roken in het VK.” Ons eerdere onderzoek heeft aangetoond dat e-sigaretten echt belangrijk zijn mensen te helpen om rookvrij te blijven – door de fysieke, psychologische en sociale aspecten van roken te vervangen.

“We wilden weten wat er gebeurt als mensen die zijn overgestapt op vapen, weer gaan roken.
“Het is  belangrijk om dit te begrijpen, zodat we advies, begeleiding en ondersteuning kunnen ontwikkelen om mensen op lange termijn rookvrij te houden – vooral omdat terugval naar sigaretten zo schadelijk is.”

Dr. Notley voegde toe: “In het verleden zou een kortstondige terugval bijna altijd tot een volledige terugval leiden.

“Het verschil is dat voor sommige dampers de “af en toe sigaret” als geaccepteerd werd beschouwd. Voor anderen zorgde een onbedoelde sigaret ervoor dat ze nog meer vastbesloten waren om in de toekomst onthouding te handhaven.

“Hoe dan ook, het leidde niet per definitie tot een volledige terugval naar roken.

“Omdat vapen een aangenamer alternatief is, ontdekte ons onderzoek dat een volledige terugval in roken niet onvermijdelijk is wanneer mensen merken dat ze een “af en toe” sigaret nemen.”

In Engeland dampen 2.2 miljoen mensen