Wat is vaping, dampen of elektrisch roken

Wat is dampen

De definitie van vapen is de handeling van het inademen van rook achtige damp van een elektronische sigaret of een dampapparaat. Vaping simuleert roken, maar is minder schadelijk. Een gearomatiseerde nicotinevloeistof, e liquid (e-juice) genoemd, is wat er in de damp zit, maar niet alle vapes bevatten nicotine. De gebruiker beslist de smaak en hoeveelheid nicotine die ze willen gebruiken, of helemaal niet.

Wat is een Vape ?

Vapes zijn draagbare elektronische apparaten die zijn ontworpen om dampen te produceren. Het is een technologische oplossing voor nicotine- en tabaksafhankelijkheid, waarbij de gebruiker ervoor kan kiezen om de nicotineconsumptie te verlagen of het nicotinegebruik te reguleren, vergelijkbaar met het gebruik van kauwgom of een pleister, maar met de bekende sensatie en hand-naar-mondwerking als roken. De eerste e sigaret in de winkel was een elektronische sigaret die eruit zag als een tabakssigaret. Ontworpen door Hon Lik, en werd op de markt gebracht door het in China gevestigde bedrijf Ruyan in de vroege jaren 2000 en in Europa en Amerika rond 2007. Nu variëren verschillende soorten apparaten in ontwerp, vermogen en damp producerend vermogen, maar de basis van hun functies en gebruik zijn hetzelfde als de eerste die werd gemaakt.

Hoe werkt een vape?

Alle vapes werken met hetzelfde uitgangspunt: een batterijbron (vape mod) voedt een verwarmingselement (spoel) dat e-juice verdampt in een kleine kamer (verstuiver). De gebruiker inhaleert dan de damp door een klein mondstuk.

Een vape werkt als een compleet systeem.Hoewel veel ervaren gebruikers a la carte shoppen voor het mixen en matchen van de onderdelen, wordt beginners geadviseerd om zich te houden aan voorverpakte kits met alles inbegrepen om compatibiliteit te garanderen.

de power bron

De krachtbron

De damp mod is een batterij-apparaat, normaal gesproken met lithium-ion-batterijen. Deze apparaten kunnen in vele vormen en maten worden geleverd. Ze zijn overeenkomstig benoemd, zoals boxmods, vape-pennen, tube mods, tot kleine ontwerpen genaamd pod vapes en e-sigaretten. De term ‘mod’ is een knipoog naar de vroege dagen van het vapen toen gebruikers apparaten zelf modificeerde voor meer power.

Tegenwoordig hebben vape mods een breed bereik in elektronische functies en vermogenslimieten. Sommige zijn geavanceerder en kunnen worden aangepast in watt (variabele wattage mods) of zelfs geregeld in temperatuur (temperatuurregeling mods); andere hebben geen aanpasbaarheid en vereisen geen technologisch inzicht van de gebruiker.

De krachtniveaus in een vape-mod dicteren over het algemeen het gebruiksgemak, evenals de ervaring die vereist is om ze veilig te bedienen.

Laag stroomverbruik: podvapes, vape-pennen, e-sigaretten, AIO’s (all-in-ones)

 • Geen ervaring vereist
 • Kleine oplaadbare batterij (tenzij het een wegwerp e-sigaret is)
 • Geen regelbaar vermogen
 • Ultra-portable

Gemiddeld vermogen: AIO’s (all-in-ones), tube mods, boxmods

 • Enige ervaring vereist
 • Kennis over batterijveiligheid aanbevolen
 • Middelgrote oplaadbare batterij ingebouwd of vervangbaar
 • Vaak met instelbaar vermogen (tot 100 watt)
 • Semi pocket

Hoog vermogen: boxmods, mechanische mods

 • Ervaring is een must
 • Meerdere vervangbare batterijen (zelden ingebouwd)
 • Vereist kennis over de veiligheid van batterijen
 • Zwaar
 • Normaal met instelbaar vermogen (tot 200+ watt)

De vervangbare batterijen in mods die het meest worden gebruikt zijn 18650, 20700, 21700 grootten. Deze cellen zijn veel krachtiger dan de batterijen van uw gemiddelde afstandsbediening en vereisen een goed begrip van de batterijveiligheid. Daarom wordt ten zeerste aangeraden dat nieuwe gebruikers apparaten aanschaffen met ingebouwde, niet-verwijderbare batterijen die rechtstreeks via een USB-poort in het apparaat kunnen worden opgeladen.

damp bron

The vapor source

Damp wordt gemaakt in een zogenaamde damp-verstuiver, ook wel een vape-tank genoemd. Het is een onafhankelijke kamer die elektrisch is verbonden met de vape mod. Het bevat een weerstands verwarmingselement – een metalen spoel – en een absorberende lont verzadigd met e-juice. Wanneer de gebruiker een vape maakt, verwarmt de spiraal de vloeistof van de pit en maakt direct rook achtige damp.

Alle verstuivers bevatten e-juice (ml), hoewel sommige meer bevatten dan andere. Velen zijn ontworpen voor eenvoud en andere zijn veel complexer en geschikt voor hobbyisten. In volgorde van gebruiksgemak zijn de vier hoofdcategorieën:

 • Vooraf gevuld: eenmalig gebruik; niet-vervangbare spoelen; Pods, cartridges, cartomizers
 • Hervulbaar: multi-gebruik; niet-vervangbare spoelen; beschikbaar: Pods, cartridges, cartomizers
 • Hervulbaar met verwisselbare spoelen: oneindig herbruikbaar: Sub ohm tanks, clearomizers
 • Modificeerbaar: door de gebruiker geïnstalleerde wikkels en spoelen; voor onbepaalde tijd herbruikbaar. Elke verstuiver beginnend met “R”, zoals RDA, RTA, RDTA, etc.

Net als bij mods, is er veel variatie in verstuivers. Het belangrijkste om te onthouden is dat ze compatibel moeten zijn met de vape mod. Niet alle zullen fysiek op alle vape-mods passen, en sommige zijn niet geschikt vanwege hun spoelweerstand en de kracht die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

De spoelen in verstuivers hebben verschillende weerstandsbereiken (ohm / Ω). Sommige spoelen maken dikke wolken (lage weerstand, minder dan 1 ohm) en andere maken meer discrete damp (hoge weerstand, dichtbij of boven 1 ohm). Ongeacht de weerstand of het type verstuiver worden alle spoelen na verloop van tijd vervangen. Ze gaan niet dood als de gloeidraad in een gloeilamp, maar smaak en damp zullen na langdurig gebruik afnemen. Dit kan variëren van een paar dagen tot een week of langer.

Hoe met dampen te beginnen ?

beginnen met dampen

De beste kans op succes is om het eenvoudig te houden met het apparaat dat u koopt. Simpele vapes zijn op geen enkele wijze inferieur aan geavanceerde apparaten, ze zijn gewoon eenvoudiger in gebruik.

Stap 1: Koop een standaard starter-kit. Ongeacht het uiterlijk, ze maken allemaal damp op dezelfde manier. Deze apparaten variëren in prijs van ongeveer $ 20 tot ongeveer $ 60. Er zijn vier hoofdcategorieën voor dit soort vape-kits waaruit u kunt kiezen.

Pod vapes: gevuld of hervulbaar; wegwerppatronen
AIO’s: navulbaar; vervangbare spoel
E-sigaretten: voorgevuld of navulbaar; wegwerppatronen
Disposable e-sigaretten: voorgevuld; het hele apparaat is wegwerpbaar
Alle vape-sets worden geleverd met instructies. Aangezien bijna alle apparaten in China zijn gemaakt, is de tekst misschien wat minder in de handleiding. In de instructies wordt echter uitgelegd hoe u uw specifieke set het beste kunt gebruiken en  hebben meestal handige diagrammen ter verduidelijking.

Afgezien van vooraf gevulde kits, moeten alle vapes door de gebruiker worden gevuld met e liquid. Als je merkt dat je meer hulp nodig hebt, doe dan een Google-zoekopdracht voor een beoordeling van de kit die je hebt.

Stap 2: Verkrijg het beste e liquid voor het kit-type. Kies een smaak die u aanspreekt en kies vervolgens een nicotineniveau. Nicotine houdende e liquid komt meestal in kleinere flessen (10 ml of minder), en flessen zonder nicotine meestal in grotere flessen (30 ml of meer). De voorkeur voor nicotine hangt af van de gebruiker, maar er zijn algemene aanbevelingen voor de beste ervaring met verschillende apparaten:

Hogere nicotine: 12 mg tot 20 mg; het beste met een lager vermogen
Middel hoge nicotine: 6 mg tot 12 mg; het beste met een laag tot gemiddeld vermogen
Lagere nicotine: 0 mg tot 6 mg; het beste met hoger vermogen

Als u niet weet welk specifiek nicotinegehalte voor u geschikt is, ben je een zware, lichte of recreatieve roker? Extra hoge nicotinegehalten (vaak verkocht als nicotine-salt-e-liquid) kunnen het snelst worden opgenomen en kunnen een intensere ervaring geven. Lager nicotine gehalte duurt iets langer, en is normaal gesproken een minder intense ervaring.

Als u eenmaal hebt vastgesteld of u lage, gemiddelde of hoge nicotine wilt proberen, begin dan met de laagste niveaus in dat bereik en beoordeel vanaf daar – en zorg ervoor dat het vermogen van het apparaat geschikt is voor dat nicotinegehalte.

Hoe te inhaleren

direct lung

 

Wanneer je voor de eerste keer dampt, kan de manier waarop je inademt de ervaring maken of breken. Dit is buitengewoon belangrijk! Als u niet goed inhaleert, kan dit leiden tot hoesten of een onaangename rush van nicotine.

Er zijn in feite twee technieken: mond-tot-long en direct naar long. De ideale techniek is afhankelijk van de damp die u wilt gebruiken.

Mond-tot-long
MTL-hits werken normaal het best in kleinere vapes met sterk resistente spoelen, met gebruik van hoge nicotine. Wanneer u deze apparaten gebruikt, ongeacht de afmeting van het apparaat, moet het voelen alsof u lucht aanzuigt door een rietje. Dit type dampen voelt aan als roken, en zorgt voor een vergelijkbare throat hit in de keel waar veel rokers naar hunkeren. Het is een simpele techniek.

Trek langzaam een ​​paar seconden lang damp in je mond.
Houd de damp een seconde of twee in je gesloten mond.
Open de mond en adem de damp in uw longen.
Adem uit nadat de damp in de longen is

Directe op long
De DL-hit is meestal ideaal voor grotere vapes met lage weerstandsspoelen, met een lage nicotine. Als je een van deze apparaten hebt je zuig dan lucht door als door een milkshake rietje. Dit type trekking maakt de meeste damp en voelt aan als een “bong-hit”, hoewel het als een soepele en gemakkelijke vape wordt beschouwd, omdat het meestal met een lage nicotine wordt gebruikt.

Verdampen direct rechtstreeks in de longen
Adem damp vrijwel onmiddellijk uit
Als u niet kunt bepalen wat de beste techniek is, of als uw apparaat een instelbare luchtstroom heeft, is het nicotinegehalte de beste manier om het in te bepalen. Als vuistregel is hoge nicotine (12 mg – 60 mg) beter geschikt voor MTL en lage nicotine (0 mg – 6 mg) is het beste voor directe longinhalaties. Medium nicotine (6 mg – 12 mg) kan goed zijn voor beide soorten inhalatie, maar meestal is 6 mg de grens voor directe longinhalaties.

Sigaar
Sommige gebruikers inhaleren niet naar de longen en blazen als een sigaar direct uit. Hoewel niet inhalerend, kan de sigaar methode worden gebruikt met apparaten met een hoog vermogen (vergelijkbaar met DL) of apparaten met een laag vermogen (vergelijkbaar met MTL). Deze techniek werkt nog steeds om nicotine te consumeren omdat het wordt opgenomen in slijmvliezen. Sommigen zouden zelfs beweren dat inademing naar de longen onnodig is.

Wat kun je dampen ?

wat kun je dampen

Hoewel cannabis concentraten en wiet kunnen worden gedampt, hebben ze hun eigen stijl van vaporizers. Koop geen vape die is ontworpen voor e-liquid om te gebruiken met cannabisproducten, tenzij deze wordt verkocht als multi-gebruik. De enige uitzondering voor cannabisproducten is CBD.

Er mogen geen andere producten, oplossingen of chemicaliën worden gevormd. Niets uit uw keuken, zoals spijsoliën of siropen. Hoewel e-juice aanvoelt als een olie, is het dat niet. De basisingrediënten van liquid zijn in water oplosbaar, maar dat betekent ook niet dat je zoiets als frisdrank kunt verdampen. E sigaretten zijn gemaakt voor e-liquid! Zelfs als je iemand iets gek hebt zien doen op YouTube, probeer dat niet na te doen .

Moet je beginnen met vapen?

De beslissing om te beginnen met vapen is een persoonlijke keuze, meestal om een verslaving aan roken te bestrijden. Vapes zijn geen wellness- of stoppen-met-roken-producten, hoewel ze ervoor hebben gezorgd dat veel mensen tabaks- en rookvrij zijn geworden. Vaping heeft  voors en tegens, maar vapen wordt beschouwd als “harm reduction” – vooral als het alternatief roken is.