‘Deze uitvinding zal in de 21ste eeuw een recordaantal levens redden’

Laten we er geen doekjes om winden: stoppen met roken is gewoon verdomd lastig. Maar het is wel aan te bevelen. Als verstokte roker ben je tegenwoordig bijna een paria en dat is geen prettig gevoel. Veel belangrijker is uiteraard dat het roken van tabak eenvoudigweg desastreus is voor je gezondheid. Je weet het, en je denkt ‘deze keer gaat het lukken’, maar stoppen is en blijft een worsteling en de kans dat je terugvalt ligt altijd op de loer.

Dat stoppen met roken zo lastig is, blijkt wel uit de vele ‘stopmethoden’ die er bestaan: van acupunctuur tot lasertherapie en van nicotinepleisters tot slimme online stoppen-met-roken-programma’s. Ook verschijnen er steeds meer medicamenten op de markt, waarvan er enkele alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dit zul je dus altijd moeten bespreken met je huisarts.

Van zelfhulpboeken tot e-sigaret

Populaire stoppen-met-roken-methodieken op dit moment zijn de Smokers Countdown, een minicomputer die je helpt je rookgewoonten te controleren en af te bouwen, en het Online Mentale Stoppen met Roken-programma van Eric Eraly. Deze methode, gebaseerd op het wegnemen van plezierige associaties met roken, lijkt behoorlijk effectief, maar het is nog te vroeg om te kunnen bepalen of rokers uiteindelijk toch niet terugvallen in hun schadelijke gewoonte.

In 1985 stond er plotseling een man op die beweerde dat stoppen met roken erg gemakkelijk was. Hij heette Allen Carr, rookte voor zijn bekering 60 tot 100 sigaretten per dag, en schreef de bestseller The Only Way to Stop Smoking, in Nederland op de markt gebracht als Stoppen met roken. Bij deze methode ging het om een mindset: je leert niet de motivatie om te stoppen te verhogen, maar de motivatie om te roken te verkleinen.

Niet stoppen, maar e-roken

Acupunctuur, lasertherapie, nicotinepleisters, pillen, online hulp, of de zelfhelpboeken van de Britse schrijver Allen Carr, die in 2006 ongelukkigerwijs overleed aan longkanker, de een heeft er wel baat bij, de ander niet. Maar welke methode is dan wel effectief? Dat is: niet stoppen met roken. Grapje natuurlijk, want ik bedoel: wel stoppen met roken van tabak, maar niet stoppen met het ritueel van roken door over te stappen op de veel minder schadelijke e-sigaret. Dan rook je niet langer schadelijke tabak, maar geef je je over aan de dampen van een smakelijke, op maat gemaakte e-liquid.

Rond e-roken bestaat veel discussie, omdat de e-sigaret toch niet helemaal voor honderd procent ónschadelijk zou zijn. Dat is jammer, want het is echt een effectieve manier om van je tabaksconsumptie af te komen. In Frankrijk bijvoorbeeld, schrijven huisartsen de e-sigaret actief voor als anti-rook-therapie. De Franse medicus, ethicus en psychotherapeut Pilippe Presles schreef zelfs een wetenschappelijk boek over de voordelen van de e-sigaret: La cigarette électronique.

Presles, die na zijn artsenstudie in Bordeaux naar Parijs ging om tabacologie te studeren, een richting die focust op de begeleiding van mensen die willen stoppen met roken en op preventie, stelt het volgende vast over de e-sigaret: ‘Deze uitvinding zal verantwoordelijk zijn voor het redden van een recordaantal levens in de 21ste eeuw.’