Kies de ‘basis’ die bij je past

Wat tabak is voor de oude sigaret, is de E-liquid voor de veel minder schadelijke elektronische sigaret. De E-vloeistof bepaalt jouw smaakbeleving. Met ontelbaar veel aroma’s kun je je eigen smaakpallet creëren en je bepaalt zelf of je wel of geen nicotine aan je vloeistof toevoegt. Een enorm voordeel van de E-sigaret is dat je je nicotinebehoefte stapsgewijs kunt afbouwen.

De basis voor elke E-liquid is de PG of de VG. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken, of gemixt, wat de meeste dampers doen. PG staat voor Propyleen Glycol; VG staat voor Vegetable Glycerine ofwel plantaardige glycerine. Beide bestanddelen hebben een bepalende functie: ze brengen de smaak van de vloeistof over en zorgen voor de damp.

De eigenschappen van PG en VG

Allebei de ingrediënten, PG en VG, hebben hun specifieke eigenschappen. Bij gebruik van PG onstaat wat minder damp dan bij gebruik van VG. Ook is de zogeheten ‘throat hit’, de sensatie bij het inhaleren, bij gebruik van PG sterker. PG mengt zich erg goed met de aroma’s en is minder zoet dan VG. Maar de belangrijkste reden dat de meeste dampers een voorkeur hebben voor PG is dat deze synthetische variant dunner en vloeibaarder is dan de vegetarische variant die wel eens wat stroperig kan worden. Bij sommige E-sigaret modellen is het gebruik van honderd procent plantaardige glycerine vanwege die stroperigheid zelfs sterk af te raden.

Propyleen Glycol is een smaak- en kleurloze vloeistof die veel toepassingen kent. Hij wordt op grote schaal gebruikt in voeding en cosmetica en als oplosmiddel voor smaakstoffen. Leuk weetje: bierbrouwerijen gebruiken Propyleen Glycol als niet giftig antivriesmiddel. Ook is de vloeistof een belangrijk bestanddeel in verstuivers voor astmapatiënten.

Veilige vloeistoffen voor de E-sigaret

De zeer strenge FDA (Food & Drugs Administration), de Amerikaanse Voedselwarendienst, zeg maar, heeft Propyleen Glycol veilig bevonden. Hetzelfde geldt voor de WHO (World Health Organisation). Dit neemt niet weg dat sommige mensen er allergisch voor kunnen zijn. Tot nu toe is slechts bij één procent van alle dampers bekend dat zich klachten hebben voorgedaan.

Bij een allergie voor PG is de keuze uiteraard gemakkelijk. Dan is de plantaardige basisvloeistof VG een uitstekend alternatief. Voor alle andere E-rokers geldt: kies de basis die bij je past. Houd je van een stevige prikkel bij het inhaleren en van zo min mogelijk damp? Dan is PG jouw basis. Wil je de ‘throat hit’ juist wat verzachten en meer damp produceren? Dan kun je PG uitstekend vermengen met VG tot een verhouding die jou het ultieme dampgenot geeft. En dat kun je helemaal zelf doen! Dat is het mooie van het nieuwe roken: jij bepaalt wat je rookt en welke beleving en smaak je het meest aanstaan.