E-sigaret: smaakvol en stijlvol

De e-sigaret is op de eerste plaats een verantwoord alternatief voor het roken van tabak.  Dankzij de vele e-liquids die op de markt zijn, is elektronisch roken bovendien veel smaakvoller. Maar zijn e-sigaretten ook stijlvol?

Dat zijn ze zeker. Overal ter wereld gaan producenten door met de ontwikkeling van betere technieken die het gebruiksgemak en het dampgenot vergroten. Die technieken worden slim en subtiel samengebracht in modellen die er steeds beter uitzien. Een belangrijke trend hierbij is het zogeheten ‘open systeem’, wat wil zeggen dat alle elementen in je e-sigaret ‘los’ te vervangen zijn. Dat spaart geld uit en zorgt ervoor dat je zolang mogelijk van je e-sigaret geniet.

Onderscheid jezelf met je e-sigaret

Nu de discussie over wat allemaal wel en niet mag met betrekking tot de e-sigaret enigszins lijkt te verstommen, is er weer ruimte om naar het vernuftige apparaatje zelf te kijken. Het is allang geen ‘eenheidsworst’ meer die je tegenkomt in de speciaalzaken waar je ter plaatse kennis kunt maken met het nieuwe roken. Het totale assortiment e-sigaretten wordt gevarieerder en verfijnder.

Dat is goed nieuws, want naarmate de variatie in toegepaste materialen, kleuren en design toeneemt, kun je veel beter een keus maken die past bij je persoonlijke stijl. Met andere woorden: je kunt je onderscheiden met de e-sigaret die je kiest en altijd bij je draagt. De manier waarop je het dampen wilt beleven en jouw gebruikersgemak staan uiteraard voorop, maar het oog wil ook wat, toch?

Met stijl elektronisch roken

Sinds de e-sigaret min of meer serieus vanuit China doorbrak op de Europese markt, dat was rond 2003, is er veel gebeurd. Het is leuk trouwens om de geschiedenis van de e-sigaret nog eens na te lezen. De eerste e-sigaretten zijn vooral elektronische imitaties van de ‘gewone sigaret’, alsof verborgen moest blijven dat je op dampen was overgestapt.

Als snel krijgt de e-sigaret zijn eigen karakter en komen er modellen op de markt die gezien mogen worden. Twee uitvoeringen bepalen de markt en iedere uitvoering heeft zijn eigen ‘fans’. Je hebt het buisvormige model, dat het meest op een sigaret lijkt, en je hebt het bakvormige model, ook wel het ‘oliekannetje’ genoemd. In de ‘bak’ zit de gesloten batterij. Welke je kiest is zeer afhankelijk van je persoonlijke gebruikerswensen.

In beide uitvoeringen zie je een trend naar verfraaiing. Er wordt veel aandacht besteed aan de afwerking, de ergonomie van het mondstuk, de vorm en de kleurstelling. Er zijn e-sigaretten die eruit zien als een kostbare pen, maar er zijn ook dampers die doen denken aan een nostalgische pijp. Ook komen er steeds meer vrolijk gedecoreerde modellen op de markt. De e-sigaret wordt een echt lifestyle-item en daarbij vergeleken is de ouderwetse ‘tabakssigaret’ eigenlijk maar een saaie piet.