Roken op je werk is sinds 1 januari 2004 definitief verleden tijd.
Voor de ‘die hards’ braken zware tijden aan. Sommige bedrijven richtten een speciale rookruimte in, maar bij de meeste bedrijven en overheidsinstellingen moest je bij weer en wind naar buiten om van je sigaret of vers gerolde shaggie te genieten. En dat is in veel gevallen nog steeds zo.
Niet iedereen staat daar misschien bij stil, maar op deze manier kost roken werkgevers veel geld. Roken is voor bedrijven al een kostbare aangelegenheid vanwege de gezondheidsproblemen die eruit voortvloeien, maar ook het verlies aan arbeidsproductiviteit als gevolg van de rookpauzes tikt behoorlijk aan. Bij de e-sigaret is daar geen sprake van, zeker als deze niet wordt verbannen van de werkvloer.
E-sigaret kost werkgevers minder geld
Op een website voor managers stond de volgende berekening. Stel, iemand rookt vijf sigaretten per dag. Daarvan rookt hij er twee in de reguliere, toegestane rookpauze van tien minuten. Voor de overige drie sigaretten gaat hij naar het rokershol voor een ‘vluggertje’, waarmee ook snel tien minuten gemoeid zijn. Dit kost werkgevers circa dertig minuten per dag. Dit betekent dat er, gerekend over 220 productieve werkdagen, ruim vijf werkdagen per verstokte roker verloren gaan!
De e-sigaret daarentegen kost werkgevers aanzienlijk minder geld en productiviteit. Allereerst is ‘dampen’ veel minder ongezond. Dat betekent automatisch: minder verzuim en minder uitgaven in het kader van de ziektewet die voor kleine en middelgrote ondernemers toch al een doorn in het oog is. Dit scheelt al behoorlijk.
Damp die vrijkomt uit e-liquid is nauwelijks hinderlijk
Wat ook scheelt is dat e-roken op de werkplek niet bij voorbaat verboden is, omdat de e-sigaret in beginsel niet onder de Tabakswet valt. Er zit immers geen tabak in. Er komt ook geen tabaksrook vrij, maar onschadelijke en vaak reukloze damp, waar niemand aanstoot aan kan nemen. Toch is een e-sigaret tijdens het werk allesbehalve vanzelfsprekend.
Veel bedrijven verbieden de e-sigaret, vaak om discussies tussen collega’s onderling uit de weg te gaan. Bij gebrek aan heldere wetgeving wordt de e-sigaret op één hoop gegooid met tabak. Als e-roken tijdens het werk wél toegestaan is, zijn er een paar tips om ervoor te zorgen dat het ‘dampklimaat’ niet omslaat:
- Gebruik geen e-liquids met een al te sterke geur
- Kies een e-sigaret waarmee je bescheiden hoeveelheden damp uitblaast
- Blaas geen damp naar collega’s
- Damp niet in aanwezigheid van klanten of bezoekers
- Damp niet als er in dezelfde ruimte wordt gegeten
Er zijn ook een paar aanbevelingen voor werkgevers die dampen in de ban hebben gedaan of overwegen dat te doen:
- Besef dat rookpauzes sterk ten koste gaan van de productiviteit
- E-liquids zijn aantoonbaar minder schadelijk dan het inhaleren van tabak
- De kleine hoeveelheid nicotine in e-liquids verbetert het concentratievermogen
Er is dus alles voor te zeggen om e-roken tijdens het werk toe te staan, mits in goed overleg en in overeenstemming met de richtlijnen van de werkgever.