E sigaret ? Niet onder de 18

De e sigaret bestaat nu al even. Er geldt nu een verplichting een leeftijds waarschuwing op een website te plaatsen: ‘Voor deze website geldt een leeftijdsbeperking, minimale leeftijd is 18 jaar’. Deze leeftijdsgrens is een gevolg van de nieuwe regelgeving rond elektronisch roken die in Nederland sinds 20 mei 2016 van kracht is. Eén van de regels, die onderdeel uitmaken van de Tabaks- en rookwarenwet, is dat verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 niet is toegestaan.

Bij de introductie van de nieuwe regelgeving toonden bonafide verkopers van e-sigaretten, verenigd in de Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond), zich verheugd. Zij hanteerden al langer vrijwillig een leeftijdsgrens, maar moesten met lede ogen vaststellen dat minder bonafide verkoopadressen hun gang gingen. De nieuwe wetgeving, die ook eisen stelt aan de veiligheid, de samenstelling van de vloeistof, de etikettering en de reclame-uitingen, schept in ieder geval duidelijkheid.

E sigaret veel minder schadelijk dan tabaksrook

De verenigde e-rookwarenwinkeliers waren om nóg een reden verheugd. De nieuwe regelgeving is voor een belangrijk deel gebaseerd op onderzoek door de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De RIVM erkende voor het eerst officieel dat elektronisch roken aanzienlijk minder schadelijk is dan het roken van tabak. Maar honderd procent onschadelijk is de e-liquid in de e-sigaret of ‘nieuwe sigaret’ niet. De RIVM spreekt van ‘chemische onzuiverheden’. Het blijft natuurlijk opmerkelijk dat een product met veel minder schadelijke stoffen toch weggezet wordt als gevaarlijk. Ik zou zeggen loop eens door een supermarkt, de schapen staan vol met cola, koek, chips en weet ik al niet meer wat, producten waarvan we zeker weten dat ze niet goed voor een mens zijn. Natuurlijk 100% onschadelijk is ook de e sigaret niet, dat beweert ook niemand maar de winst die behaald wordt als u overstapt van roken naar dampen is evident. Het lijkt er op dat de e sigaret vijandig benadert wordt omdat het net als een sigaret geïnhaleerd wordt en dus als beste alternatief voor roken wordt gezien, en daar zit ‘m de kneep. Het kan niet gaan om de nicotine er zijn immers tal van nicotine producten op de markt er wordt zelfs televisie reclame voor gemaakt. De enorme hetze tegen de e sigaret lijkt mij ook juridisch wankel maar een goed verbond dat kapitaal krachtig genoeg is om procedures te starten en/of te lobbyen zoals de ons bekende tabaks fabrikanten doen ontbreekt.

De vraag is natuurlijk of een verbod op de verkoop aan jongeren onder de 18 effect sorteert. Iedereen kent de campagne ‘NIX 18’, waarin ouders afspraken maken met hun kinderen over alcohol- en tabaksgebruik. Wat de alcohol betreft, zo meldde onder meer De Telegraaf nog niet zo lang geleden, helpen zo’n campagne en het verkoopverbod op alcohol aan jongeren geen zier. Jongeren drinken er geen druppel minder om.

Vier op de tien jongeren probeert e-sigaret

Het ontmoedigingsbeleid met betrekking tot roken van tabak lijkt wel te werken. Het aantal jongeren onder de 18 dat begint met roken, is de laatste jaren enorm afgenomen. Dat is maar goed ook, want hoe jonger aan de tabak, hoe moeilijker het later is om eraf te komen. Onder jongeren bestaat wel nieuwsgierigheid naar de e-sigaret. Volgens onderzoek van het Trimbos Instituut onder MBO- en HBO-studenten heeft 4 op de 10 jongeren van 16 tot 18 jaar wel eens een e-sigaret geprobeerd. Van hen blijft 1 op de 12 jongeren (8%) vervolgens ‘dampen’.

Dat is véél minder dan het aantal jongeren dat nieuwsgierig is naar tabak. Volgens hetzelfde Trimbos-onderzoek heeft de helft van de ondervraagde MBO- en HBO-studenten wel eens een ‘echte sigaret’ geprobeerd en gaat een derde over tot geregeld roken. Voor die jongeren geldt dan weer dat de e-sigaret een beproefd middel is om van het roken af te komen. Kenmerkend voor een e-sigaret is immers dat je de hoeveelheid nicotine kunt aanpassen. Daarvoor kun je zelfs een slimme nicotinemeter kopen. Jongeren  die hun rookgewoonte langs elektronische weg willen bijstellen, moeten van de wetgever nog wél even wachten tot ze 18 zijn!