Elektronisch roken? Tips voor beginners

Stoppen met roken is voor iedereen verschillend. De een heeft nergens last van, voor de ander is stoppen een nachtmerrie. Kauwgum helpt niet, pleisters helpen niet, goede raad is duur. Gelukkig ondervindt een toenemend aantal rokers dat je niet per se hoeft te stoppen, maar dat je ook ánders kunt gaan roken. Namelijk: elektronisch.

Elektronisch roken, ofwel ‘het nieuwe roken’, heeft grote gezondheidsvoordelen. De belangrijkste winst is dat je geen schadelijke teer meer binnenkrijgt, zoals bij de conventionele sigaret wel het geval is. Bovendien kun je met geavanceerde e-sigaretten en vullingen zelf de hoeveelheid nicotine regelen. Op die manier kun je langzaam ‘afbouwen’. Maar je kunt ook besluiten je rookgewoonte niet op te geven, in de veilige wetenschap dat een e-sigaret je gezondheid nauwelijks schaadt.

Wat wordt mijn eerste e-sigaret?

Met het besluit om over te gaan op elektronisch roken, is de eerste stap gezet. Nu is het van belang dat u meteen de voor u meest geschikte e-sigaret koopt. Immers, alle begin is moeilijk en als het nieuwe roken u niet meteen bevalt, is de kans groot dat u toch weer naar dat oude, vertrouwde, maar oh zo schadelijke sigaretje grijpt.

Maar wat is voor u het beste ‘rooktoestel’? Dat is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke smaak en portemonnee, maar er zijn wel wat algemene tips te geven. De belangrijkste is: begin eenvoudig en ‘klein’. Koop niet meteen een e-sigaret met allerlei toeters en bellen, maar let vooral op de gebruiksvriendelijkheid. Koop ook geen ‘te groot’ toestel. Uw e-sigaret moet net zo makkelijk in uw jas- of broekzak passen als uw vroegere pakje sigaretten.

Meteen gebruiken en genieten van de nieuwe rookervaring

Let als u zich oriënteert op e-sigaretten op de directe bruikbaarheid. Als u eerst van alles in elkaar moet sleutelen, is dat meestal geen goed begin. Ons advies is: kies voor een systeem dat u meteen kunt gebruiken om te genieten van uw nieuwe rookervaring. Als uw belangrijkste doel is om uiteindelijk helemaal met roken te stoppen, kies dan een systeem waarmee u snel en gemakkelijk zelf de hoeveelheid nicotine kunt regelen.

Steeds meer mensen stappen over op elektronisch roken, dus de kans is groot dat iemand in uw omgeving al langer e-sigaretten gebruikt. Vraag gewoon eens naar zijn of haar ervaringen voor u tot uw aankoop overgaat. Twee weten meer dan een. Nogmaals: begin eenvoudig. Later kunt u altijd nog kiezen voor een geavanceerdere uitvoering om optimaal te genieten van een aroma dat voor de beste tabak niet onderdoet. Ons doel: ervoor zorgen dat ‘nieuwe rokers’ tevreden rokers zijn.