Doe het zelf, maar wel veilig

Steeds meer dampers ontdekken het avontuur van zelf e-liquid maken. Zelf doen is niet alleen kostentechnisch interessant, het is gewoon ook erg leuk. Je kunt experimenteren en verschillende samenstellingen en smaken uitproberen. Tijdens het mixen waan je je even een eigentijdse alchemist, op zoek naar dampend ‘goud’. Op onze website vind je diverse pakketten om snel zelf aan de slag te gaan. Het begin van een nieuwe passie?

Wil je zelf je e-liquid maken, dan heb je in ieder geval één of meer aroma’s nodig. Daarnaast moet je beschikken over de basisvloeistoffen die zorgen voor de overdracht van de aroma’s en de vorming van damp: propyleen glycol (PG) en plantaardige glycerine (VG). Andere, optionele ingrediënten zijn: nicotine, gedestilleerd water en naar keus toevoegingen als zoetstof, kleurstof, menthol en dergelijke. Heb je alle ingrediënten in huis, dan kun je gaan mixen.

Maak je eigen e-liquid

Alle genoemde ingrediënten zijn los en in diverse doses beschikbaar. Je kunt er echter ook voor kiezen om kant en klare, vooraf gemixte aroma’s en basisvloeistoffen (de ‘base’) te kopen. Dat werkt makkelijker dan losse bestanddelen, maar het is wel weer iets duurder. Als je je mix helemaal zelf maakt, begin je met de basisvloeistof. Houd voor een goede verhouding tussen PG en VG rekening met de eigenschappen per vloeistof. In een eerdere blog beschreven we die eigenschappen.

Gedestilleerd water staat op je lijst omdat je dat eventueel kunt gebruiken om je e-liquid dunner te maken zonder extra PG te gebruiken. Handig als je allergisch bent voor PG. Het heeft geen invloed op de smaak. Of je wel of geen nicotine gebruikt, is helemaal aan jou. De e-sigaret is een beproefd middel om van het roken van tabak af te komen, dus in dat geval kan de toevoeging van nicotine in het begin dienstbaar zijn. Smaak- en kleurstoffen gebruik je om de e-vloeistof voor je zelf te optimaliseren: nét even zoeter, nét even frisser, nét even pittiger, vul maar in.

Zelf e-vloeistof maken? Werk schoon, veilig en hygiënisch

Het is natuurlijk belangrijk dat je als eigentijdse alchemist met beleid te werk gaat bij het maken van je e-vloeistof. Weet wat je doet en noteer welke verhoudingen je gebruikt. Gebruik handschoenen van vinyl die mensen in laboratoriums gebruiken, zodat je huid niet met de basisvloeistof of nicotine in aanraking komen. Vooral nicotine kan schadelijk zijn. Op deze manier voorkom je ook dat je via je handen bacteriën overdraagt aan je melange.

Wil je honderd procent hygiënisch werken, overweeg dan ook een mondkapje, zéker als je verkouden bent of je e-liquid deelt met vrienden of bekenden. Zorg altijd voor een schone en makkelijk te reinigen ondergrond en houd schoonmaakdoekjes bij de hand. ‘Gereedschappen’ die zeker niet mogen ontbreken in je ‘keuken’ zijn: een maatbeker, en kleine trechter, pipetjes, schone lege flesjes, een mixertje en etiketjes, waarmee je je ‘dampelixer’ een naam, code en datum kunt meegeven.

Een hele aanschaf? Dat valt wel mee. En heb je de smaak eenmaal te pakken, dan kun je er veel kosten mee uitsparen. Wil je op basis van jouw persoonlijke voorkeuren voor smaakbeleving en dampsensatie een goede indicatie hebben voor de te gebruiken verhoudingen? Maak dan gebruik van onze handige rekentool. Succes bij het maken van je eigen recepten en veel damplezier!

Ga zorgvuldig om met nicotine