Vaper’s Tongue: wat is het en hoe lost u het op?

Als u op internet zoekt naar informatie over vapen, bent u de term vast wel eens tegengekomen: Vaper’s Tongue. De term beschrijft het fenomeen waarbij u als damper na enige tijd vapen de smaaksensatie van een bepaalde e-vloeistof niet meer goed waarneemt. Gelukkig is er een heldere oorzaak aanwijsbaar en is de oplossing eenvoudig. Hieronder vertellen we meer.

Neus belangrijker dan tong voor smaakbeleving

Het Engelse begrip Vaper’s Tongue is in het Nederlands ook wel te vertalen als damperstong. Dit is echter geen accurate omschrijving van het verschijnsel, want technisch gezien is het niet de tong die onze smaaksensatie grotendeels bepaalt. De smaakpapillen bevinden zich weliswaar op de tong en achter in de mondholte, maar de neus speelt een veel belangrijker rol in onze smaakbeleving.

De smaakpapillen op de tong zijn vooral verantwoordelijk voor het onderscheiden van de vijf bekende aroma’s: zoet, zuur, zout, bitter en hartig. Voor een verfijnder onderscheid tussen afzonderlijke smaken gebruiken we de bovenste neussensoren. Het verschil tussen bijvoorbeeld framboos en banaan proeven we dan ook voornamelijk met onze neus.

Uitputting van het reukzintuig onvermijdelijk

Vaper’s Tongue heeft dan ook weinig met de tong te maken, maar is vooral een verschijnsel van zogenaamde olfactorische uitputting. Met andere woorden: het reukzintuig raakt als het ware immuun voor een smaak waarmee het continu in aanraking komt. Als u dus elke dag exact dezelfde e-liquid dampt met exact dezelfde e-sigaret, treedt deze verminderde smaakbeleving dus vroeg of laat op.

Het tempo waarbij dat gebeurt, verschilt per persoon. De een ervaart Vaper’s Tongue pas na maanden dampen, terwijl de ander een e-vloeistof bij de tweede keer vapen al minder lekker vindt dan bij de eerste keer.

Stop met roken van tabak en blijf goed drinken

Gelukkig zijn er een aantal zaken die u kunt doen om Vaper’s Tongue tegen te gaan. Rookt u bijvoorbeeld nog conventionele sigaretten? Dan adviseren we u daarmee direct te stoppen. Niet alleen vormt de e-sigaret een uitstekend en gezond alternatief dat u ook met nicotine kunt verkrijgen, maar ook zorgt traditionele tabak voor een sterk verminderde smaakbeleving. En dat is zonde.

Ook levensstijlfactoren hebben invloed op de ontwikkeling van Vaper’s Tongue. Te weinig drinken is een bekende veroorzaker van een gereduceerde smaaksensatie, omdat de mond hierdoor droger wordt en er een dunne film over uw smaaksensoren wordt gelegd. Zeker in combinatie met de damp van een e-sigaret wordt het droge gevoel alleen maar sterker. Belangrijk is dus om voldoende te drinken.

Belangrijk: varieer uw e-liquid eens in de zoveel tijd

De laatste en meest effectieve oplossing is simpelweg het variëren in smaak van uw e-liquids. ‘Alles went’ is een veelgehoorde uitspraak zelfs de lekkerste smaken vormen hierop geen uitzondering. Zorg er daarom voor dat u e-vloeistof met meerdere aroma’s thuis heeft liggen, zodat u waar nodig snel kunt switchen naar een compleet andere smaak.

Proeft u bijvoorbeeld steeds minder van het aardbei aroma van uw e-liquid? Switch dan niet naar een variant met framboos, maar kies bijvoorbeeld voor een tabaksmaak die u nog niet eerder heeft geproefd. Hoe drastischer de verandering van smaak, hoe sterker de smaakbeleving zal zijn. Succes!