Volwassenen stappen vaan over naar dampen als er kinderen komen

Volwassenen gebruiken e-sigaretten vaker als ze bij of met kinderen wonen, wat hen zou kunnen blootstellen aan schadelijke stoffen, suggereert nieuw onderzoek.

Volgens een brief gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Kindergeneeskunde, 4,9 procent van de Amerikanen met iemand jonger dan 18 jaar oud, vergeleken met 4,2 procent van de volwassenen zonder kinderen.

Dit cijfer is gestegen tot 5,6 procent voor degenen die leven met een kind dat lijdt aan astma.

Hoewel de risico’s van blootstelling van kinderen aan tweedehands sigarettenrook goed gedocumenteerd zijn, zijn de omgeving van e-sigaretten nog niet bekend.

Maar kinderen die leven met een volwassene die vaped kan worden blootgesteld aan tweedehands damp, die de onderzoekers beschrijven als “een mengsel van verbindingen met nog onbekende gevolgen voor de gezondheid”.

Deze kunnen formaldehyde, zware metalen, nicotine en ultrafijn deeltjes omvatten.

De gegevens zijn verzameld uit het Amerikaanse gedragsrisicofactorbewakingssysteem, een landelijk gerepresenteerd telefonisch onderzoek uitgevoerd in 2016 en 2017.

Meer dan 856.000 deelnemers werden ondervraagt in de enquête. Sommige, maar niet alle, gebruikten ook  sigaretten, maar de studie omvatte geen gegevens over het feit of deze personen eerst begonnen te roken of e-sigaretten te gebruiken.

Hoofdauteur Jenny Carwile van Maine Medical Center in Portland zei: “Gebruikers van e-sigaretten denken dat dampen onschadelijke ‘waterdampen’ bevatten en hebben vaak geen gezinsregels voor het gebruik van e-sigaretten in huizen en voertuigen. ‘

In de woorden van The Independent voegde Carwile eraan toe dat niet-gebruikers door blootstelling aan de tweede hands damp aan deze chemicaliën kunnen worden blootgesteld.

“Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de gezondheidseffecten van blootstelling aan tweedehandse e-sigaret-aerosolen,” voegde ze eraan toe. “De American Academy of Pediatrics beveelt aan dat ouders geen e-sigaretten gebruiken rond kinderen, met name in auto’s en huizen, en dat rookvrije wetten worden uitgebreid tot e-sigaretten.”

De brief komt na een recente studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Harvard en heeft uitgewezen dat sommige cartridges voor e-sigaretten en vloeistoffen met vape besmet zijn met bacteriën en schimmels die longinfecties en astma kunnen veroorzaken.
Ondanks de mogelijke risico’s voeren volksgezondheidsfunctionarissen campagne om rokers aan te moedigen om de overstap van sigaretten naar e-sigaretten te maken, waarvan zij zeggen dat die voor 95 procent veiliger zijn.

In december 2018 lanceerde Public Health England (PHE) een campagne om dit te benadrukken. In die tijd zei professor John Newton, directeur van PHE voor verbetering van de gezondheid, dat het “tragisch” zou zijn als rokers zouden stoppen met stoppen vanwege “valse vrees voor veiligheid” van e-sigaretten.

“We moeten rokers geruststellen dat overschakelen naar een e-sigaret veel minder schadelijk is dan roken,” zei hij.

“We willen meer rokers aanmoedigen om volledig te stoppen met de hulp van een e-sigaret, of door andere nicotinevervangers zoals pleisters of kauwgom te gebruiken, omdat dit hun kansen op succes aanzienlijk zal verbeteren.”

U kunt hier meer lezen over de stop-roken-diensten van de NHS.