PG vs VG: Wat is het verschil en hoe te gebruiken

Formule nicotine

VG (plantaardige glycerine) versus PG (propyleenglycol)

Als het gaat om e-juice, komen er voortdurend twee termen naar voren: VG en PG. Dit kan verwarrend lijken voor de nieuwkomer, maar kennis van deze twee ingrediënten kan uw vaping-ervaring enorm verbeteren. Hier is onze eenvoudig te volgen gids over alles wat u moet weten over VG en PG.

Wat zijn PG en VG?

In simpele termen:

PG en VG zijn de geurloze vloeistoffen die worden gecombineerd met smaak en nicotine om sap te maken.
Zowel PG als VG behoren technisch tot de alcoholische klasse (ondanks de naam zijn ze niet bedwelmend). Ze worden beschouwd als suikeralcoholen en worden gebruikt in veel producten.
Ze produceren damp bij verhitting, waardoor ze kunnen worden ingeademd.
PG en VG zijn geen oliën en kunnen geen van de medische problemen veroorzaken – likelipoid pneumonie – die het inhaleren van echte oliën kan veroorzaken.
De twee vloeistoffen hebben een verschillende consistentie ten opzichte van elkaar en een iets andere smaak.
Ze hebben duidelijke mond- en keelsensaties als ze gedampt worden.
De meeste moderne e-vloeistof gebruikt een combinatie van de twee vloeistoffen, hoewel de verhouding enorm kan variëren.
Sommige vaping-setups kunnen alleen werken met een bepaald niveau van PG en VG.
Het kiezen van de verkeerde PG / VG-ratio kan first-timers teleurstellen, dus wees voorzichtig om de juiste verhouding voor uw apparatuur te kiezen.

Laten we nu eens in meer detail naar ze kijken.

PROPYLEENGLYCOL (PG)

Propyleenglycol chemische structuur

Structuur Propyleenglycol

Wat is het precies?
PG staat voor Propyleen Glycol, een aardoliebijproduct. De vloeistof heeft geen geur of kleur en is minder dik dan VG. In vapen wordt het gebruikt om een ​​’keelhit’ te geven, waarvan sommige gebruikers zeggen dat het vergelijkbaar is met het gevoel dat je ervaart bij het roken van tabak. Het draagt ​​ook de smaak effectiever dan VG, waardoor het de meest gebruikte suspensie vloeistof voor smaak concentraten en nicotine.

Hoe gebruik je het?
Propyleenglycol is te vinden in verschillende algemene huishoudelijke artikelen. Deze omvatten onder andere:

Nicotine inhalers.
Tandpasta en andere producten voor mondhygiëne.
Medische producten die oraal, geïnjecteerd of als plaatselijke formuleringen worden gebruikt.
Voedsel voor huisdieren (exclusief kattenvoer).
Schoonheidsproducten, waaronder make-up, shampoo en babydoekjes.
Is het veilig?
Studies hebben aangetoond dat PG oraal ingenomen kan worden, en de FDA heeft het als “algemeen erkend als veilig” beschouwd als een voedseladditief. In de meeste onderzoeken naar de veiligheid van propyleenglycol wordt echter gekeken naar inname in plaats van deze in aërosolvorm te consumeren. Van de beperkte studies die er zijn, oordeelde het langetermijn-experiment in 1947 dat het inademen van PG ‘volledig ongevaarlijk’ was.

Een 2010 studie naar PGE’s (een mengsel van propyleenglycol en glycolethers) suggereerde een verhoogd risico op het ontwikkelen van ademhalings- en immuunaandoeningen bij kinderen, zoals astma, hooikoorts en eczeem. Er werd echter geoordeeld dat glycolethers, en niet PG, de meest waarschijnlijke oorzaak zijn. Als we naar het bewijs kijken, is het verstandig om aan te nemen dat PG veilig is om te worden geïnhaleerd, maar er is behoefte aan meer uitgebreide onderzoeken om dit te bevestigen.

Veel verkeerde informatie in de media beweerd dat PG een giftige stof is die wordt gebruikt in antivries. Er zijn echter twee soorten antivries: giftig en “niet-toxisch”. De giftige antivries gebruikt de gevaarlijke stof die ethyleenglycol wordt genoemd en die niet wordt gebruikt in vapen. Op PG gebaseerde antivries wordt gebruikt in voedselverwerkende machines waar toxische antivries problemen kan opleveren.

Hoewel PG als veilig voor de mens wordt beschouwd en over het algemeen als een voedseladditief voor honden wordt beschouwd, is het in verband gebracht met Hexl-lichaamsanemie bij katten. Wees voorzichtig als je rond katten vult, vooral als je PG in je e-vloeistof gebruikt.

Waar moet ik op letten bij het vapen van PG?
Sommige mensen vinden een hoog niveau van PG irriterend voor de keel. Echte allergieën voor PG zijn zeldzaam, maar zijn gemeld. Als je merkt dat je uitslag krijgt of last hebt van andere onplezierige reacties na het gebruik van op PG gebaseerde e-vloeistof, kun je een meer algemene milde gevoeligheid voor PG hebben en moet je in plaats daarvan gebruik maken van high-VG-sap. Veel leveranciers bieden deze optie.

De meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van e-vloeistof met propyleenglycol zijn symptomen van uitdroging, zoals een droge mond, keelpijn en een verhoogde dorst. Het wordt geadviseerd om meer water en vloeistoffen te drinken dan normaal tijdens de eerste paar weken dat u uw e-sigaret gebruikt. Als ze goed worden gehydrateerd, duren deze symptomen meestal van enkele dagen tot een week terwijl het lichaam went aan het propyleenglycol. Houd er rekening mee dat eventuele ongebruikelijke reacties bijwerkingen kunnen zijn als u stopt met roken en niet noodzakelijk vanwege de PG.

VEGETABLE GLYCERIN (VG)

Glycerin Skelett

Wat is het precies ?

Wat is het precies?
VG staat voor Vegetable Glycerin. Het is een natuurlijke chemische stof, afgeleid van plantaardige oliën, dus is veilig voor vegetariërs. Het wordt vaak gebruikt in e-vloeistof om een ‘dikke’ sensatie voor veel damp te geven. VG heeft een licht zoete smaak en is aanzienlijk dikker dan PG. Plantaardige glycerine zorgt voor een veel gladdere keelhit op propyleenglycol, waardoor het meer geschikt is voor sub-ohm vapen. Terwijl nicotine en smaakstoffen vaak beter binden aan PG, bieden sommige leveranciers een VG-alternatief aan om 100% VG-mixen mogelijk te maken.

Waar wordt het voor gebruikt?
Nogmaals, het is te vinden in tal van medische, voedings- en persoonlijke verzorgingsproducten:

Zoetmiddel als suikervervanger.
Schoonheidsproducten, zoals make-up, mousse, bubbelbad, aftershave en deodorant.
Dierenvoeding.
Zeep en handcrème.
Voedsel zoals gebakken goederen, om vocht te verhogen.
Verstrek dikke gel voor bepaalde medicinale crèmes, capsule-pillen en jellies.
Tandpasta en andere tandverzorgingsproducten.

Is het veilig?
De FDA heeft VG geclassificeerd als ‘algemeen erkend als veilig’ en wordt algemeen beschouwd als een van de meest goedaardige stoffen die de mens kent. Uit de SIDS-beoordeling blijkt dat het een lage toxiciteit heeft als het wordt geconsumeerd en dat het een laag potentieel heeft om de huid of het oog te irriteren. Dit, samen met het wijdverspreide gebruik van VG in voedsel en medicijnen, suggereert dat het veilig is voor de mens. Net als bij PG zijn er echter beperkte onderzoeken naar VG die wordt ingeademd in plaats van ingestie.

Een 2008 studie van de toxiciteit van het inhaleren van aerosolized glycerol vond minimale risico’s. We kunnen aannemen dat het gebruik van VG invaping geen ernstige invloed heeft op de gezondheid, maar, net als bij PG, zouden we meer gedetailleerde onderzoeken toejuichen.

Het is belangrijk op te merken dat het risico om allergisch te zijn voor plantaardige glycerine erg laag is, waardoor het een nuttig alternatief is voor mensen die problemen hebben met het vapen van e-sap dat PG bevat. Als u allergisch bent voor palmolie of kokosolie, kan VG een probleem zijn, maar dit is vrij ongewoon. Diabetici kunnen mogelijk problemen ondervinden met het metaboliseren van VG, maar dit zou geen probleem zijn bij de niveaus die in vapen worden gebruikt.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van VG?
De verhoogde dikte van VG betekent dat het de levensduur van de coil kan verkorten dan dat van op PG gebaseerd sap. Hoge VG-vloeistoffen verstoppen spoelen sneller en zullen in bepaalde tanks niet of niet goed werken. Vooral oudere producten zijn gevoelig, met name modellen die kleinere spoelen gebruiken, zoals clearomizers. De Nautilus-serie en eGo-tanks zijn enkele van de meer bekende tanks waarvan bekend is dat ze problemen hebben met het omgaan met hoge VG-vloeistof.

Net als bij PG zijn de meest voorkomende effecten van vapende hoge VG e-vloeistof die van uitdroging: droge mond, keelpijn en toegenomen dorst. Nogmaals, zorg ervoor dat je veel water drinkt en neem zo nodig een pauze van vapen.

Welke VG / PG-verhouding moet ik gebruiken?

Hier is geen eenduidig ​​antwoord op. Het hangt af van de soort vapenervaring die je verkiest. Veel mensen gebruiken verschillende niveaus van PG en VG voor verschillende doeleinden:

Throathit – Als je tijdens het vapen een keel hit wil, heb je liever een hoge PG-damp. De ‘kick’ aan de achterkant van de keel, is iets dat veel ex-rokers hunkeren, en PG (samen met de nicotine) biedt meer van dit dan VG. PG draagt ​​de smaak iets beter dan VG, dus de smaak zal enigszins worden verbeterd.
Gladheid – Hoge VG-vloeistof geeft de keel doorgaans een veel gladder gevoel, met een meer substantieel, ‘dikker’ mondgevoel. De smaak is enigszins gedempt in VG-vloeistoffen, maar dit kan worden tegengegaan door meer kracht te gebruiken om meer damp te produceren. Zorg ervoor dat u zich aan de spannings- / wattage-limieten van uw verstuiver houdt, anders riskeert u een droge hit of beschadigt zelfs uw apparatuur.
PG, Minder damp wordt geproduceerd bij uitademing, waardoor dit ideaal is voor de minder opzichtige vaping-liefhebber. Je moet echter altijd je gezond verstand gebruiken. Vapen op bepaalde plaatsen, zoals wachtkamers en in het openbaar vervoer, is vaak verboden. Omdat vapen relatief nieuw is, hebben we de plicht om ons bewust te zijn van de publieke opinie en ons verantwoordelijk te gedragen.
Cloudchasing-Cloudchasing bestaat uit het uitademen van dichte dampwolken. Er zijn zelfs competitieve evenementen rond deze activiteit, waarbij de persoon die de grootste wolken produceert, wint. Als dit is wat je wil dan is een hoge VG de enige optie – hoe hoger hoe beter.

Het is niet zo eenvoudig te beslissen over een hoog VG- of PG-vape-sap. Het komt allemaal neer op uw apparatuur. Als het niet geschikt is voor de klus, kan dit leiden tot onaangename irritatie van de keel of vochtproblemen, wat resulteert in droge hits.

Clearomizers- De clearomizer is een van de meest voorkomende soorten van tanks voor vapen. Clearomizers zijn in het algemeen niet geschikt voor hoge VG-vloeistoffen, omdat hun spoelen niet goed bestand zijn tegen dikke vloeistof; het kan leiden tot onaangename droge hits van brandend katoen. Het wordt geadviseerd om een ​​hoge PG-vloeistof of een 50/50 verhouding te gebruiken bij het gebruik van dit soort tank.
Sub-Ohm-tanks – Tanks zoals de SMOK TFV-serie, bijvoorbeeld. Ze kunnen veel meer kracht leveren dan standaard clearomizers en zijn ontworpen om goed met een hoog VG-sap om te gaan. Beschouw dit als de racewagen van vapen die hoogwaardig octaangehalte in de tank nodig heeft. Deze tanks vereisen een hoge batterijsterkte en verbruiken veel sneller e-juice, net als een gaszuivelaar.
Rebuildables – Als u liever uw eigen coils maakt, heeft u veel meer flexibiliteit op uw e-liquid ratio. Het hangt nog steeds af van de spoelen die u gebruikt, maar u hoeft zich minder zorgen te maken over uw katoenen wicking. Zoals altijd komt de verhouding neer op persoonlijke voorkeur, maar de norm voor spoelweerstanden van voorbandspoelen komt op dezelfde manier tot uiting voor rebuildables – sub-ohm-spoelen voor hoge VG-spoelen met hogere weerstand voor 50/50 of hoge PG.


Tips voor het vinden van je sweet spot

De beste manier om uw PG / VG ‘sweet spot’ te vinden om te experimenteren door uw eigen e-juice te maken. Het is verrassend eenvoudig te doen en zeer kosteneffectief. U kunt dit in meer detail lezen in onze DIY-e-liquid:

Als u veel VG-sap maakt, is het misschien nodig langer te steepen. Dit is vooral relevant voor complexe recepten met meerdere smaken. Single-flavourrecepten met een hoge PG-ratio nemen vaak minder tijd in beslag om te steepen en zijn soms meteen klaar voor gebruik. U kunt hierover meer lezen in onze gedetailleerde gids om e-juice te beheren.
Aroma’s, de meeste beschikbare smaakstof concentraten worden in PG gesuspendeerd. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van hoog VG e-sap, hoe hoger de gebruikte hoeveelheid smaak, hoe meer het VG-niveau daalt. Het is mogelijk om smaakstoffen te kopen die op VG dragen, maar dit komt minder vaak voor.
Sap verdunnen – Als u sap hebt gemaakt met een hoge VG-verhouding, kan uw spoel problemen hebben met het opzuigen van de dikke vloeistof. Als u PG niet wilt gebruiken, is de oplossing om gedestilleerd water aan uw sap toe te voegen – misschien een druppel per 10 ml – om het te verdunnen. Dit zal het katoen helpen de vloeistof sneller op te nemen. Probeer VG en PG in verschillende verhoudingen te mengen. Met alleen basisvloeistof en enkele goedkope plastic e-vloeistof flessen vind je de optimale sap viscositeit voor je apparaat en voorkom je droge hits en lekken.
Conclusie

De basisprincipes van PG en VG zijn vrij gemakkelijk te begrijpen. Ze werken allebei op verschillende manieren en hebben elk voor- en nadelen. Ons advies is om te beginnen met een 50-50 PG naar VG-verhouding, vervolgens verschillende combinaties uit te proberen en te zien welke u verkiest. Zorg ervoor dat je vaping-setup met de verschillende verhoudingen kan omgaan.

Veel vapers gebruiken graag verschillende niveaus van PG en VG op verschillende tijdstippen en met verschillende apparaten en smaken. Tobacco’s, fruit- en drankaroma’s gaan vaak goed samen met PG. Op dezelfde manier werken smaken op basis van room, custard en yoghurt vaak goed samen met een hoge VG omdat het gevoel van de dikke damp bijdraagt ​​aan het toetje achtige gevoel. Er zijn geen vaste regels, volg gewoon wat je smaakpapillen!

Koop uw PG en/of VG bij Nieuwesigaret, beste kwaliteit voor de laagste prijs.