Nieuw Zeeland gaat dampwetgeving aanscherpen

Landelijk nieuw Zeeland

De regering van Nieuw Zeeland heeft aangekondigd de richtlijnen voor het dampen te gaan aanscherpen, voorheen was het redelijk soepel in Nieuw Zeeland. Dat kan natuurlijk niet want er vallen dagelijks damp doden, ingrijpen is dus gewenst. Ook zij hebben ontdekt dat de tabakswet een prachtige oplossing is, deze wet is namelijk overal een van strengste. daar weten we in Nederland ook alles van, nicotine is de driver achter deze filosofie, waarom dan producten als pleisters en bijvoorbeeld kauwgom daar niet onder vallen valt natuurlijk niet uit te leggen. Het blijft voor mij niet te begrijpen dat een product dat bewezen heeft veel mensen te helpen en ook veel minder schadelijk is dan het ouderwetse roken toch keihard wordt aangepakt, in Engeland wordt dampen geadviseerd door de huisarts en wordt gedekt door de NHS, zeg maar het ziekenfonds. Veel mensen roepen dat het door het mislopen van belastinggeld is waarom er zo streng wordt opgetreden, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Hét grote probleem is dat regelgeving overal ter wereld en dus ook in Europa lobby gedreven is. Lobby partijen die er belang bij hebben dat een concurrerend product aan banden wordt gelegd omdat het hun handel bedreigd, bijvoorbeeld de tabakslobby maar ook andere partijen die op een of andere manier een belang te verdedigen hebben doen er aan mee. Mensen in het land mogen 1 maal per 4 jaar stemmen, deze partijen stemmen iedere dag, Het is eigenlijk te gek voor woorden en ook zeker niet transparant, niemand van buiten weet hoe het zit, maar dat dit er achter zit is wel zeker.

Presentatie van vape producten wordt ook aan banden gelegd in Nieuw Zeeland

Het plan werd door de minister van gezondheid als volgt geformuleerd: ” Dampen is duidelijk minder schadelijk dan roken en kan als effectief middel ingezet worden om te stoppen met roken. Het is echter niet volkomen onschadelijk en dat is waarom we maatregelen moeten nemen, en tevens onze jeugd moeten beschermen”. waar hebben we dat eerder gehoord ? Dit is het standaard commentaar van wetgevers, ik zou zeggen loop eens door en gemiddelde supermarkt, is alles wat daar verkocht wordt 100% onschadelijk ?

De conclusie is dat het uiteindelijk wenselijk zou zijn als de dampers community zich goed zou gaan organiseren en op termijn ook aan tafel zit op de diverse ministeries.