Juul aangeklaagd omdat het zich bewust op kinderen zou richten

Na zeven maanden onderzoek naar Juul heeft de procureur-generaal van Noord-Carolina, Josh Stein, een rechtszaak aangespannen tegen de Californische e-sigarettenfabrikant, waarbij hij beweert dat JUUL zijn producten aan minderjarigen heeft verkocht en de gevaarlijke effecten van nicotine heeft geminimaliseerd.

Stein zegt dat JUUL verantwoordelijk is voor een tienerziekte en dat zijn marketingpraktijken in strijd zijn met de staatswet van Noord-Carolina. De rechtszaak werd ingediend bij een rechtbank in North Carolina. North Carolina is de thuisbasis van RJ Reynolds (nu een dochteronderneming van British American Tobacco), de maker van Camel en Newport-sigaretten. De staat produceert ook meer tabak dan enig ander.

JUUL heeft jongeren als klanten benaderd

Dientengevolge, is vapen een epidemie onder minderjarigen geworden, “zei Stein in een verklaring. “De bedrijfspraktijken van JUUL zijn niet alleen roekeloos, ze zijn ook illegaal. En ik ben van plan er een eind aan te maken. We kunnen niet toestaan ​​dat een andere generatie jongeren verslaafd raakt aan nicotine. ”

Het duurt geen zeven maanden om de conclusies te trekken die Stein heeft. Iedereen die een blik werpt op een krantenkop had dezelfde beweringen kunnen uitdagen. Natuurlijk, als de AG echt onderzoek zou doen, zou hij begrijpen dat de epidemie meestal slechts een modegril is en dat het aantal middelbare schoolkinderen dat nooit heeft gerookt en vapes regelmatig gebruikt, klein is.

Stein is één van minstens twee staatsprocureurs-generaal die JUUL onderzoeken. Massachusetts AG Maura Healey kondigde haar onderzoek afgelopen juli aan, maar heeft nog geen actie ondernomen tegen de dampproducent. Terwijl het onderzoek van Healey doorgaat, is voormalig Massachusetts AG Martha Coakley toegetreden tot het team van JUUL’s regeringstrekkers.

Je kunt de persconferentie van Stein op Facebook bekijken als je daar zin in hebt. Hij deelde het podium met een moeder en haar zoon die carrière hebben gemaakt in Noord-Carolina en het steeds veranderende verhaal vertellen over hoe de jongen ziekelijk verslaafd raakte aan JUUL, aanvallen kreeg en $ 150 per week aan pods besteedde. Het is een walgelijk voorbeeld van een ouder die haar onrustige kind uitbuit en Josh Stein was blij om hen te helpen een groter publiek te bereiken.

Stein vraagt ​​JUUL de onderstaande activiteiten te staken:

E-sigaretten verkopen aan minderjarigen in North Carolina Verkoop alle smaken behalve tabak en munt in North Carolina
Het verzenden van marketing e-mails naar minderjarigen in de staat
Reclame voor e-sigaretproducten op een manier die bedoeld is of waarschijnlijk is om een ​​beroep te doen op minderjarigen, waaronder op jongeren gerichte sociale media of beïnvloeders
Adverteren buiten op minder dan 1000 voet van een school of speeltuin
Sponsoring van sport-, entertainment- of liefdadigheidsevenementen in North Carolina
E-sigaretten gratis of met korting aanbieden
Adverteren voor elke winkel die mensen onder de 30 target
Het onderhouden van klantgegevens voor alle klanten in North Carolina die JUUL niet kan bevestigen, zijn minimaal 18
Een verkeerde voorstelling van de nicotinekracht van zijn producten

De AG vraagt om civielrechtelijke boetes (geld) voor elke overtreding van de oneerlijke of misleidende handelspraktijken van North Carolina, de terugbetaling van JUUL’s winst uit oneerlijke of misleidende handelingen en praktijken (meer geld) en voor JUUL om de kosten van de staat te vergoeden. het brengen van een pak (nog meer geld).

Natuurlijk hoopt AG Stein waarschijnlijk op een schikking met JUUL, niet op een gevecht in een open rechtszaal. Net als andere slecht geïnformeerde politici die de kwestie van de tiener-vaping gebruiken om goede politieke punten te scoren, heeft Stein waarschijnlijk visioenen van roem en glorie van een tweede master-schikking, zoals die van een vorige generatie staatsprocureurs met de tabaksindustrie.

Het verschil is dat die legale kruisvaarders tientallen jaren van wetenschap hadden laten zien dat roken van sigaretten longkanker en andere ziekten veroorzaakt, en een bewijs dat sigarettenfabrikanten de waarheid hebben verdoezeld. De huidige oogst van mogelijke helden is de verslavende werking van nicotine – die JUUL en andere vape-bedrijven niet hebben proberen te verbergen voor het publiek.

Volgens Stein: “De gezondheidsrisico’s van blootstelling aan nicotine en vapen zijn ingrijpende veranderingen in de hersenen, longontsteking, COPD, ademhalingsstoornissen, verslaving, gedragsveranderingen op de lange termijn en een verhoogde kans op toekomstig drugsmisbruik.”

Hoewel dergelijke claims eenvoudig te produceren zijn, bewijst het dat ze een andere zaak zijn. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat daadwerkelijke schade toebrengt aan mensen die vapen, en in feite kan een gerechtsprocedure JUUL de gelegenheid geven om deskundige getuigen in te brengen die andere opportunistische politici zouden kunnen ontmoedigen dergelijke claims in de toekomst te doen.

Sinds JUUL het meest bekende (en gehate) vape-merk in Amerika werd, is het bedrijf een doelwit geworden voor allerlei soorten rechtszaken. De meeste gerechtelijke acties draaien om de effecten van nicotine – die allemaal lang voordat JUUL op de markt kwam bekend waren. Het aanklagen van JUUL is zelfs een huisindustrie geworden onder advocaten voor letselschade.

Sinds FDA-commissaris Scott Gottlieb zijn functie heeft verlaten, suggererend dat vapen inbeslagnames kan veroorzaken (35 rapporten in 10 jaar!), Hebben de legale gieren die trollen voor slachtoffers inbeslagnames toegevoegd aan hun vapen-rechtszaakrepertoire. En welk beter doel dan JUUL? Het bedrijf heeft immers twee dingen die advocaten doen kwijlen: een vreselijk publiek imago en veel geld.

Een vape bedrijf aanklagen voor de verkoop van nicotine kan de 21ste-eeuwse versie worden van het aanklagen van een restaurant voor de verkoop van warme koffie, maar er is niets grappigs aan de reputatieschade aan de praktijk van vapen veroorzaakt door een leger van shysters die op zoek zijn naar mythische aanvallen. En de procureur-generaal van North Carolina is niet veel beter dan de rest.

Hoeveel rokers zullen schrikken om een ​​JUUL te proberen vanwege de grandeur van Stein? Of is dat het hele punt?