Heeft een Canadese tiener popcorn longen gekregen van Vaping E-Juice?

Op 18 september hield een regionaal medisch centrum in Londen, Ontario, een persconferentie om te melden dat een 17-jarige patiënt bijna was overleden aan een longaandoening waarvan de artsen dachten dat deze werd veroorzaakt door het vapen.

De arts van de Middlesex-Londen Health Unit, Dr. Chris Mackie, vertelde de verzamelde verslaggevers dat hij wist welke producten de patiënt had gebruikt, maar “We geven geen informatie over het merk, omdat dat zou betekenen dat dit iets is dat van een merk afkomstig is, als je goed kijkt naar het internationale bewijs, dan is dat niet het geval”.

De Amerikaanse nieuwsmedia drongen er destijds al bij het CDC op aan om toe te geven dat de uitbraak van stoomgerelateerde longletsels voornamelijk (maar niet volledig) werd veroorzaakt door THC-cartridges voor de zwarte markt. Maar Mackie wilde niet bespreken wat de tiener had opgenomen tijdens de persconferentie. Twee dagen later ontkende hij dat de tiener ooit THC-producten had gebruikt en gaf hij de tiener direct de schuld van het binnendringen van nicotine.

“Deze persoon heeft geen THC-producten gebruikt”, vertelde Mackie aan de CBC. “De persoon dampte  een nicotineproduct.”

De Canadese pers verspreidde het verhaal plichtsgetrouw en Vaper was begrijpelijkerwijs verontwaardigd. Als een commercieel vaping product deze nachtmerrie veroorzaakte, waarom zou hij het product dan geen naam geven? Dr. Mackie’s Twitter-feed zat vol met woedende nicotineverslaafden die hem een leugenaar noemden. Hij zei dat ze “kwaadaardig” waren.

Tussen de tiener van Londen en de groeiende vrees voor een “epidemie” van een Amerikaans-Stijl tienervorming, heeft Canada de laatste maanden zijn eigen morele paniek gehad. En toen kwam het rapport van artsen die de Londense tiener hadden behandeld.

Popcorn long!


Het persbericht verscheen op 21 november. De patiënt werd uiteindelijk geïdentificeerd als een man en de auteurs gaven toe dat hij regelmatig THC-producten dampte. Dr. Mackie heeft zich nooit verontschuldigd voor het liegen erover, trouwens. Aangezien zijn aandoening bepaalde kenmerken had, de Ontario artsen zei dat hij anders was dan de Amerikaanse gevallen, hij kan zijn veroorzaakt zijn door bronchiolitis obliterans (popcorn long).

Popcorn long is een eenhoorn voor anti-vaping activisten. Aangezien sommige e-fluïden diacetyl en acetylpropionyl bevatten, stoffen waarvan bekend is dat ze bronchiolitis obliterans veroorzaken in aromafabrieken, is men er lang van overtuigd dat vaping popcorn longen kan veroorzaken. Studies hebben echter aangetoond dat de hoeveelheid luiacetyl die door de vapers wordt geconsumeerd zeer laag (of onbestaande) is en waarschijnlijk niet de ziekte zal veroorzaken. In feite is er nooit een vaper gediagnosticeerd met de ziekte.

“Onlangs zijn er verschillende gevallen van “e-sigaret of Vaping Product Use – Associated Lung Injury” (EVALI) beschreven,” volgens het Canadese persbericht. “Nochtans, stelde deze patiënt een nieuw type van damp voor – verwante verwonding gelijkend op popcorn long, een ziekte die bij arbeiders voorkomt die aan het chemische aroma van diacetyl, een component van microgolfpopcorn worden blootgesteld. Bij inademing veroorzaakt de chemische stof bronchiolitis, die wordt gekenmerkt door kleine luchtwegen in de longen die ontstoken en verstopt raken.”. 

Ze wilden schrijven: “Als je in grote hoeveelheden inhaleert,” maar waarschijnlijk vergeten. Er is geen bewijs dat commerciële e-vloeistof genoeg diacetyl bevat om bronchiolitis obliteran te veroorzaken – of zelfs dat sigaretten die honderd keer meer van het chemische product bevatten dan e-vloeistof ooit een geval hebben veroorzaakt.

Bij het persbericht kwam een casestudy, gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal (CMAJ). De casestudy was veel minder overtuigend dan het persbericht. Canadese artsen geven in de casestudy toe dat ze niet kunnen bewijzen dat er sprake is van bronchiolitis obliterans.

Wat verhinderde de artsen om een definitieve diagnose van de popcorn long te stellen of om een ander geval van EVALI uit te sluiten?

Er werd geen chirurgische biopsie uitgevoerd om de bronchiën van de patiënt te onderzoeken, de kleine luchtwegen die diagnostisch beschadigd en getekend zijn door bronchiolitis obliterans.
Echter, het boom-in-bud letselpatroon dat zij hebben geïdentificeerd als diagnostisch voor de brede categorie van longziekten, samengevat als bronchiolitis, is niet uniek voor de specifieke aandoeningen van bronchiolitis obliterans. Sommige EVALI patiënten bij wie bronchiolitis obliterans is uitgesloten zijn.