De elektrische sigaret

De geschiedenis van de elektrische sigaret

1930-1970 2003-2008 2009

1930:

De eerste elektrische sigaret of in ieder geval iets dat daar op leek dated van 1930 en is gepatenteerd door Joseph Robinson, deze elektrische sigaret is nooit in productie gekomen, het was natuurlijk ook een primitieve versie van wat wij nu kennen.

1960’s:

De elektrische sigaret zoals wij die nu kennen werd als eerste gemaakt door Herbert A. Gilbert. In 1965 kreeg deze man er een patent op en maakte vervolgens ook prototypes, maar een commercial versie is ook van zijn hand nooit verschenen. Hij legde de schuld bij de bedrijven die liever wachtten tot het patent verlopen zou zijn dan het onder licentie te moeten maken.

1979-80’s

Phil Ray, een computer pionier, werkte samen met zijn persoonlijke arts, Norman Jacobson, aan de eerste commercial variant van de elektrische sigaret. Zij deden onderzoek naar nicotine opname door het menselijk lichaam, het apparaat kwam daadwerkelijk in de handel maar een succes werd het niet, het werkte slecht en gaf diverse problemen. Het leeks een doodlopende weg, zij voegde wel het woord “vape” toe aan ons woordenboek.

1990’s

Er zijn veel patenten aangevraagd voor nicotine inhalers door zowel de tabaks industrie als uitvinders, met een piek in de negentiger jaren. De meeste technieken waren niet goed en leken niet op onze elektrische sigaret. Een systeem gebaseerd op chemische reactie uit de jaren 90 ligt nog steeds op de plank. Dit systeem ligt ergens tussen een nicotine inhaler en een traditionele sigaret. Producten die op onze e sigaret lijken kwamen in de jaren 90 op de markt. Een grote Amerikaanse tabaks firma diende een verzoek in bij de FDA om een soort van e sigaret op de markt te mogen brengen dit was in 1998, de FDA wees het verzoek af voornamelijk op gronden die onder de drugs regulatie.Dit is misschien de oorzaak waarom het weer lang duurde voor er weer een poging ondernomen werd.

2003 – 2008
2003:

De eerste commercieel succesvolle e sigaret komt uit Beijing, China. Hon Lik, een 52 jarige apotheker, was de uitvinder. Hij ontwikkelde het apparaat nadat zijn vader, een zware roker stierf aan longkanker. Het bedrijf waar Lik voor werkte, Golden Dragon Holdings, maakte het apparaat en gaf het de naam Ryan, wat zoveel betekend als “als rook”.

April 2006:

Elektrische sigaret komt naar Europa.

2006-2007:

E sigaret komt naar de VS, de eerste douane declaratie dateert van 22 Augustus 2006.

Maart 2008:

Ministerie van volksgezondheid in Turkije verbeidt de verkoop van e sigaretten. De minister claimed dat e sigaretten net zo schadelijk zijn als gewonen sigaretten. Nicotine is volgens de minister de meest gevaarlijke stof in een sigaret. Op het moment mogen e sigaretten niet in winkels verkocht worden wel kunnen ze online aangeschaft worden, de status op dit moment is niet duidelijk.

September 2008:

De wereld gezondheidsorganisatie ziet de elektrische sigaret niet als veilig alternatief en eist dat het verboden wordt om het apparaat als veilig te kwalificeren.

October 2008:

In een studie gefinancierd door Ryan, Nieuw Zeeland laat een studie doen en concludeert dat gifstoffen aanwezig in e liquid allemaal onder schadelijk niveau liggen. De resultaten geven aan dat de e sigaret 100 tot 1000 maal minder schadelijk is  dan conventionele sigaretten. De nicotine dosis is vergelijkbaar met dat van een inhaler, het product wordt een veilig alternatief voor roken genoemd.

Januari 2009:

Australië verbiedt het bezit en verkoop van elektrische sigaretten die nicotine bevatten, gesteld wordt dat iedere vorm van nicotine is vergif. Jordan’s minister van volksgezondheid verbiedt de import van de apparaten en toebehoren. In Februari 2012 komt er een herziening van de ban.

Maart 2009:

De FDA, Amerika’s instituut voor volksgezondheid beveelt de douane e sigaretten en toebehoren niet door te laten omdat het om niet geteste en dus niet toegestane medische hulpmiddelen gaat. Dit besluit komt dus niet vanwege de verwantschap met tabak, nicotine, maar van de afdeling die gaat over medicijnen. Canada verbiedt de verkoop en reclame van elektrische sigaretten. Het ministerie adviseert Canadezen er geen te kopen, en claimen dat propylene glycol een “known irritant” is. Hong Kong verbiedt de elektrische sigaret. Er komt een maximum straf van HK$ 100000 en twee jaar gevangenis straf op te staan. Rook vrije tabak is verboden in Hong Kong, zodat in Hon Kong alleen gewone sigaretten legaal zijn te verkrijgen. FDA stelt bedrijven die de apparaten vervaardigen op de hoogte dat hun ladingen niet tot Amerika worden toegelaten, de FDA blijft er bij dat het gaat om een apparaat dat een medicijn toedient, nicotine, en deze moeten getest en geregistreerd worden.

April 2009:

De stichting die opkomt voor het elektrisch roken gelast de FDA m het import verbod op te heffen. De bewuste stichting claimed dat de FDA geen zeggenschap over de e sigaret heeft omdat het een tabaks product is en niet een medicijn zoals de FDA beweert. Uit het eerdere onderzoek door Health New Zealand blijkt dat de schadelijke stoffen die vrijkomen bij de e sigaret alle onder het niveau liggen wat als gevaarlijk wordt beschouwt. Download hier het verslag.

Mei 2009:

Een volgende stichting in de VS dient een petitie in bij de FDA om e sigaretten etc reguleren. NLOY ( Sottera ) schaart zich achter de rechtszaak tegen de FDA. De elektrische sigaret bond is gevormd, ECA. De ECA is een handels bond met producenten, groothandels en detail handelaren als leden. Het hoofdkantoor wordt in Washington gevestigd, de voorman het goed congres lid Matt Salmon. De FDA komt in verweer tegen de stichting die de FDA daagt, 11 Mei 2009. De FDA test 2 merken elektrische sigaretten, 18 cartridges worden getest. De tests stellen vast dat er nitrosamines ( TSNA’s) in de liquid zitten, de waardeer zijn niet hoger dan in andere door de FDA al goedgekeurde producten. Sommige cartridges bevatten sporen van nicotine teerwijl het label 0 mg aangeeft.

Juni 2009:

President Obama tekent een nieuwe, de familie anti rook wet en geeft daarbij de FDA de macht de tabaks industrie te reguleren. Hoewel nicotine en sigaretten niet zomaar kunnen worden verbannen, smaakjes als mint en fruit kunnen wel verboden worden. Verder zullen producenten die een tabaks product op de markt willen brengen moeten voldoen aan de door de FDA gestelde eisen, wat de elektrische sigaret zou kunnen raken. Panama verbiedt de invoer, distributie en verkoop van e sigaretten.

Juli 2009:

Na twee maanden testen raadt de FDA het gebruik van e sigaretten af en ze herhaald haar standpunt dat e sigaretten jonge mensen zou kunnen aanzetten te gaan roken omdat er geen redengeving is en er toch giftige stoffen in de liquids zitten. De FDA zegt er niet bij dat deze gifstoffen ook in andere wel toegestane producten zitten, tevens zijn de gifstoffen als aanwezig allemaal beneden gevaarlijke waarden. De FDA’s studie van Mei 2009 wordt bekeken door wetenschappelijk bedrijf Exponent.inc. Kritiek op de FDA studie door Exponent is dat er geen deugdelijke vergelijking is gemaakt met andere nicotine vervangende therapieën, welke ook gifstoffen bevatten als in de elektrische sigaret. De studie concludeert dat de beweringen van schadelijke gezondheid effecten in deze studie niet genoeg onderbouwt zijn. Israel overweegt een verbod, 2013, overweegt nog steeds een verbod of het product op de tabaks lijst zetten.

Augustus 2009:

In de Washington Post heeft de president van de Amerikaanse raad voor wetenschap en gezondheid kritiek op de FDA, zij noemt de FDA onvolledig en misleidend in haar berichtgeving. Het advies is dat je beter wegblijft van deze nieuwe vorm van roken en beter  bij het oude kunt blijven. De staat Oregon kondigt twee schikkingen aan, Pilot Travel Centers en TA Operating zullen geen elektrische sigaretten gaan verkopen in hun winkels. Verder moeten deze winkel ketens op voorhand aangeven als ze toch van plan zijn e sigaretten te gaan verkopen, NJOY stopt vrijwillig alle verkopen van er sigaretten. De Oregon openbaar aanklager kondigt een rechtszaak tegen “Smoking Everywhere” aan, het bedrijf uit Florida zou valse gezondheidsclaims hebben gemaakt en tevens kinderen hebben gepaaid met hun zoete smaakjes. ( Schikking volgt in 2010 ) Brazilië verbiedt de import en verkoop van e sigaretten. Suffolk County, NY neemt een wet aan die het gebruik van de e sigaret binnen verbiedt, in ieder geval in ruimtes waar roken ook verboden is. Verder voert het een leeftijdsgrens van 19 jaar in. Saudi Arabia verbiedt de verkoop van elektrische sigaretten, zij baseren hun verbod op het rapport van de Amerikaanse FDA.

September/October 2009: Amazon.com verbiedt de verkoop van elektrische tabaks producten.