Vapers stijgen ‘tot meer dan drie miljoen’ in Groot-Brittannië

Het aantal vapers in Groot-Brittannië is voor het eerst gestegen tot drie miljoen, vier keer zoveel als in 2012, blijkt uit een onderzoek van Action on Smoking and Health.

De meesten gebruiken e-sigaretten omdat ze stoppen met roken en 40% zijn rokers die proberen te stoppen.

De schattingen zijn gebaseerd op een onderzoek onder 12.000 Britse volwassenen.

Maar een “verontrustende” overtuiging dat vapen net zo slecht is als roken bestaat nog steeds, zo vond een analyse van King’s College in Londen.

Eerder dit jaar zei Public Health England dat e-sigaretten op recept verkrijgbaar moesten worden gemaakt vanwege het succes waarmee ze mensen hielpen stoppen met roken.

En een rapport van parlementsleden in augustus zei dat de regels rond e-sigaretten moeten worden versoepeld en hun gebruik op het openbaar vervoer moet worden besproken.

Ash, de liefdadigheidsinstelling voor de volksgezondheid, zei dat deze enquête suggereerde dat rokers de boodschap kregen dat het overschakelen naar vapen hun gezondheid zou kunnen verbeteren.

Volgens schattingen stijgt het aantal gebruikers van e-sigaretten met 10% tussen 2017 en 2018, van 2,9 naar 3,2 miljoen.

Maar er zijn nog steeds rokers – ongeveer een derde – die nog nooit een vape hebben geprobeerd.

Hoewel steeds meer rokers geloven dat vapen minder schadelijk is dan roken, vindt 22% het nog steeds net zo slecht of erger.

En bij het grote publiek denkt een op de vier volwassenen dat het net zo schadelijk is als tabak.

Ook uit het onderzoek geloofde 17% terecht dat vapen een stuk minder schadelijk is dan roken – maar 23% zei dat ze niet wisten wat schadelijker was. Dit in vergelijking met 13% en 29% vorig jaar.

Deborah Arnott, chief executive van Ash, zei: “Het Britse beleid is op de goede weg, duizenden rokers maken de overstap naar vapen en verbeteren hun gezondheid en zijn weinig tekenen van niet-rokers die met vapen beginnen.

“Maar nog meer rokers zouden ervan kunnen profiteren als e-sigaretten als medicijnen in de handel worden gebracht en op recept verkrijgbaar zijn.”

Dr. Leonie Brose, van King’s College London, noemde de verkeerde overtuiging van sommige mensen dat vapen even schadelijk was als roken als “zorgwekkend”.

“Campagnes van Public Health England en anderen om deze opvattingen aan te vechten zijn belangrijk en moeten worden voortgezet,” zei ze.

De drie belangrijkste redenen die ex-rokers gaven voor het gebruik van e-sigaretten waren:

stoppen met roken (62%)
omdat ze het leuk vonden (11%)
om geld te besparen (10%)
Alison Cook, beleidsdirecteur bij de British Lung Foundation, zei: “Het is echt bemoedigend om rokers die e-sigaretten gebruiken te zien om hen te helpen de veel schadelijkere manier van roken te stoppen.”

Ze zei dat artsen en apothekers “heel duidelijk moeten zijn dat er een reeks producten beschikbaar is die ze kunnen proberen